Kehysriihestä kylmää kyytiä liikunnalle ja urheilulle.

JULKAISTU: 22.4.2024, KATEGORIAT: Yleinen

Olympiakomitean tiedotteessa todetaan; viime viikolla (16) käydyssä hallituksen kehysriihessä päätettiin, että leikkaukset Opetus – ja kulttuuriministeriön (OKM) valtionavustuksiin aikaistuvat ja kiristyvät. Tämä tarkoittaisi pahimmillaan yli neljänneksen eli jopa reilun 40 miljoonan euron leikkausta liikuntabudjetista hallituskauden aikana.

Valonpilkahduksena kehysriihestä on hallituksen lupaus laajentaa lahjoittamisen verovähennysoikeutta, mikä auttaa järjestöjä vahvistamaan talouttaan yksityisellä rahoituksella. Hyvää on myös, että hallituksen tavoitteena on painottaa avustustoimintaa yleisavustuksiin hankeavustusten sijaan ja vähentää näin järjestöjen hallinnollista taakkaa.

Leikkausten lisäksi arvonlisäveron korotus iskee pahasti urheiluseurojen ja liikunta-alan yritysten toimintaan ja uhkaa nostaa harrastamisen hintaa. Hallitusohjelman tavoitteena on kuitenkin selkiyttää liikunta-alan toimijoiden arvonlisäverokohtelua liikkumiseen kannustavaksi sekä selvittää liikunnan tukemista verotuksen keinoin. Näiden hallitusohjelmakirjausten valmistelu ei kuitenkaan ole vielä käynnistynyt, sen sijaan arvonlisäveronkorotukset pyritään tiedotustilaisuuden perusteella saamaan voimaan jo tänä vuonna.

– Hallitusohjelman tavoitteet liikkeen lisäämiseksi ja hallituksen säästöt liikunnasta ovat räikeässä ristiriidassa keskenään. Joudumme varmasti kaikki venymään tulevina vuosina valtiontalouden tasapainottamiseksi, mutta voin jo nyt sanoa, että näillä leikkauksilla ei säästetä. Päinvastoin leikkaamalla liikunnasta synnytetään uusia kuluja esimerkiksi sote-sektorille. Toteaa Olympiakomitean tiedotteessa toimitusjohtaja Taina Susiluoto.

Linkissä koko tiedote https://www.olympiakomitea.fi/2024/04/16/kehysriihesta-kylmaa-kyytia-liikunnalle-ja-urheilulle/