Toiminnanjohtajan palsta viikko 2/24

JULKAISTU: 10.1.2024, KATEGORIAT: Yleinen

Uusi vuosi on alkanut ja sen myötä on otettu käyttöön monia viime vuona valmisteltuja uusia kokeiluja, uusia tapoja toimia, parannuksia ja kehitysideoita. Vuonna 2023 valmistui vakio- ja latinalaistanssien kilpailujenkehittämistyöryhmän työ, joka huipentui syyskokouksen yhteydessä pidettyyn sääntömuutoskokoukseen.  Kokouksessa hyväksytyt sääntömuutokset astuivat voimaan 1.1.2024. Kilpailusääntömuutokset vaikuttavat laajasti koko vakio- ja latinalaistanssin kenttään. Sääntömuutokset koskevat tietysti kilpailijoita ja harrastajia, mutta myös tuomareita, kilpailutoimihenkilöitä, valmentajia ja ohjaajia. Myös kilpailuja järjestävien seurojen tulee tuntea sääntömuutokset.

Merkittävimmät kilpailusääntömuutokset tehtiin GP-, SM- ja IKM-kilpailujen ikäsarja- ja taitoluokka kokonaisuuksiin. Muun muassa lasten ikäsarjoille on lisätty paljon toivottu SM-arvo. Lasten ikäsarjojen SM-kilpailut pidetään jatkossa IKM:n yhteydessä erikseen arvostellen ja yhteen arvostellen 10-tanssin SM kilpailujen yhteydessä, sääntöihin määritellyillä tansseilla. Myös juniori 1 ikäsarja sai 10-SM kilpailujen lisäksi omat erikseen arvosteltavat SM-kilpailut (vak ja lat). Ensimmäisen kerran Jun 1 ikäsarjan SM-tittelistä kilpaillaan Tampereella 10.2.2024. Aiemmin kokeilukilpailuna olleet PreChamp-luokka ja seniori 3-5-ikäsarja ovat nyt virallisia kilpailuluokkia. Luokan ja ikäsarjan säännöt on vahvistettu kilpailusääntöihin. Seniori 5-ikäsarjan ikämäärittely vahvistettiin WDSF:n sääntöjen mukaisesti.  Mainitaanpas joukon jatkoksi vielä  joukkuekilpailujen uudistukset ja muutokset, sekä ikäsarjaehtojen tarkennukset.

Kaikkien sääntömuutosten taustalla on tavoite saada kilpailujärjestäjille kannattavammat ja tanssijoille mielekkäämmät tanssiurheilukilpailut. Samalla eri toimijoiden rooleja on saatu tarkennettua. Esimerkiksi tuloslaskijoille ja kilpailunjärjestäjille on tullut muutosten myötä lisää vastuuta. Kilpailusääntömuutokset tuovat uusia mahdollisuuksia myös kilpailijoiden luokkanousuihin. Jatkossa luokkanousua voi hakea valmentajalisenssin, STUL:n A-tuomarioikeudet ja tuomarilisenssin omaavan valmentajan suosituksella, mikäli pari on saanut kasaan 25 luokkanousupistettä tai vaihtoehtoisesti osallistunut 10:een eri päivinä kilpailtuun kilpailuun. Kannattaa käydä tutustumassa sääntömuutoksiin, vain sillä tavalla olet kartalla siitä missä kilpailusääntöjen suhteen mennään.  Syksyn vak-lat sääntökokouksista on tehty erillinen tiedote, joka löytyy: https://www.dancesport.fi/2023/11/29/vl-syyssaantokokouksen-yhteenveto-2023/

Vakio- ja latinalaistanssikilpailujen yhteyteen on vuosien myötä, kilpailujen kehitysideoiden tuloksena syntynyt erilaisia kokeilukilpailuja. Vuoden 2024 alusta kokeilukilpailuina kilpaillaan All Stars-, Soolo-, Syncro Latin ja 75+- kilpailuja. Ajantasaiset kokeilukilpailujen säännöt ja ohjeistukset löytyvät liiton nettisivuilta. https://www.dancesport.fi/toiminta/kilpailutoiminta/kilpailusaannot-ja-ohjeet/ Kokeilukilpailut antavat seuroille mahdollisuuden tarjota harjoitusryhmiä ja kilpailumahdollisuutta laajemmalle harrastajakunnalle, sekä kilpailujärjestäjille mahdollisuuden saada hieman lisätuloa kilpailujen talouden pönkittämiseksi. Olisikin tärkeää, että kaikki seuratoimijat, toimihenkilöt, tuomarit, ammattivalmentajat sekä seuravalmentajat ja -ohjaajat kävisivät tutustumassa näihin kokeilukilpailuohjeisiin sekä kilpailusääntömuutoksiin ja tiedottaisivat esimerkiksi kokeilukilpailumahdollisuuksista omissa seuroissaan.

Tsemppiä kaikille uuteen alkavaan kilpailuvuoteen 2024.

Jos mieltäsi askarruttaa joku asia, ota rohkeasti yhteyttä

(050-4080 122 tai pirjo.koivula(a)dancesport.fi)

 

Pirjo