In memoriam – Aira Samulin 1927–2023

JULKAISTU: 24.10.2023, KATEGORIAT: Yleinen
Kuvaaja Juha Laitalainen

In memoriam – Aira Samulin 1927–2023

Tanssinopettaja ja yrittäjä Aira Samulin nukkui pois maanantaina 23.10.2023 96-vuotiaana. Suuri suomalainen tanssija on poissa. 

Aira Samulin ehti pitkän elämänsä aikana vaikuttaa ja toimia useissa eri rooleissa tanssin hyväksi. Aira kilpaili itsekin ja ammensi uraansa innoitusta vakio- ja latinalaistansseista. Hän yhdisti tanssin ja muodin ennennäkemättömällä tavalla perustamalla tanssivan mannekiiniryhmän Rytmikkäät. Aira loi tanssityylejä ja toi Suomeen uusia tanssimuotoja, mm. aerobic dancen. Monet muistavat Airan ja hänen poikansa Jarin discotanssin suurlähettiläinä. Airan ja Jarin kehittelemät erilaiset nuorisolle suunnatut tanssikiertueet ja niiden yhteydessä pidetyt tanssikilpailut loivat aikanaan ensiaskeleita kohti FDO:n kilpailutoimintaa. Aira oli mukana perustamassa Finnish Dance Organization ry:tä vuonna 1989 ja palkittiin vuonna 2000 IDO:n elämäntyö-palkinnolla. Koululiikuntaliiton kanssa Aira käynnisti vuodesta 1996 tähän päivään asti jatkuneen, yli kahta miljoonaa koululaista opettajineen liikuttaneen Power Mover -tanssiliikkeen. Koululiikuntaliitto myönsi Airalle Elämäntyöpalkinnon vuonna 2022. Lukuisista tanssin eteen tehdyistä töistä Suomen Tanssiurheiluliitto myönsi Aira Samulinille liiton kultaisen ansiomerkin vuonna 2017.

Airalle tärkeää oli myös mielenterveys- ja vanhustyö ja hän toimi niiden parissa aktiivisesti, tuoden myös toistuvasti esille tanssin positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Hänelle myönnettiin Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyspalkinto vuonna 1995. Aira oli myös aktiivinen politiikassa toimien useita vuosia kaupunginvaltuutettuna. Hän toimi aivan viimeisiin päiviinsä asti aktiivisena useissa yhdistyksissä.

Aira oli aina positiivinen, iloinen ja elämänmyönteinen. Hän oli rohkeasti oma itsensä, ja inspiroi lukuisia ihmisiä karismallaan ja esiintymistaidollaan. Aira Samulinin perintö elää Suomen tanssikulttuurissa vahvasti ja muun muassa hänen oppilaidensa perustaman Step Up -tanssikoulun kautta.

Suomen Tanssiurheiluliitto kunnioittaa suuren tanssijan muistoa ja esittää surunvalittelunsa Aira Samulinin lähiomaisille.