Toiminnanjohtajan palsta viikko 42

JULKAISTU: 18.10.2023, KATEGORIAT: Yleinen

 

Suomen valtioneuvosto on lähtenyt vahvasti edistämään kansalaisten liikkumista, liikuntaa ja urheilua Suomi liikkeelle- ohjelmalla. Ohjelman tavoitteena on saada suomalaiset liikkeelle ja liikunnan harrastajamäärät kasvuun. Ohjelmalla vastataan lasten ja nuorten liikkumattomuuden, työikäisten kunnossa pysymisen ja vireän vanhuuden tavoitteiden mukanaan tuomiin haasteisiin. Liikunta- ja urheilumahdollisuuksien halutaan entistä vahvemmin olevan yhdenvertaisesti kaikkien saavutettavissa. Valtioneuvoston budjetissa on varattu ohjelman toteuttamiseen 20 miljoonaa euroa. Tukea tullaan kanavoimaan käytännön toteutusta varten esimerkiksi seuratoiminnan kautta. Olympiakomitea toimii veturina hankkeelle ja tekee asiassa yhteistyötä liittojen kanssa. Suomi liikkeelle- ohjelma tulee olemaan myös meidän liiton seuroille mahdollisuus hankkia lisää jäseniä ja sitä kautta vahvistaa oman toimintansa edellytyksiä. Tämän mahdollisuuden tiedostavat myös muut liitot ja muiden lajien seurat, mikä on tietysti hallituksen tavoitekin, joten meille tämä on haaste, johon kannattaa vastata.

Lähtemällä soitellen sotaan tyhjin käsin ei tässä kilpailussa pärjätä. Tanssi on lukemattomissa tutkimuksissa todettu niin fyysisesti, henkisesti kuin sosiaalisestikin erinomaiseksi terveyttä ja hyvinvointia lisääväksi lajiksi, mutta tutkimustuloksethan ei pelkästään mihinkään riitä. Kuluttajille, potentiaalisille uusille liikkujille tarvitsee tarjota tuotteita, jotka heitä kiinnostaa. Tällä hetkellä cheerleading ja voimistelu vetävät nuoria tyttöjä kärpäspaperin lailla. Olisiko seuroilla mahdollisuuksia tarttua tähän ilmiöön ja hyödyntää jo olemassa olevaa osaamista tarjonnan lisäämiseksi? Erilaiset soolo ja duo luokat, sekä formaatiot ovat olemassa olevia kilpailu- ja harrastelajeja, joita seurojen valikoimiin olisi helppo lisätä.

Perinteisten vakio- ja latinalaisryhmien oheen seurat voisivat perustaa Synchro Latin luokkien kilpailuihin tähtääviä ryhmiä, tai huomioida luokkaa olemassa olevissa ryhmissä. Kilpailussa tanssitaan kahden tanssija ryhmissä, joita voidaan kutsua duoiksi. Duon voivat muodostaa samaa sukupuolta tai eri sukupuolta olevat tanssijat. Laji sopii kaikenikäisille, lapsista aikuisiin. Lapsi 1 ja 2 ikäluokat voivat tanssia samassa yhdistetyssä ryhmässä, samoin kuin juniori 1 ja 2 ikäluokat. Tanssilajeina kilpailuissa ovat samba, cha cha ja jive. Ryhmä/duo voi osallistua halutessaan vain yhteen tai useampaan tanssiin. Kilpailemisen voi aloittaa nopeasti, vaikka yhdellä lajilla. Synchro Latin ryhmiä on helppo tarjota kaikille kiinnostuneille, sillä se sopii myös tanssijoille, joilla ei ole omaa paria. Liiton sivuilta löytyy kokeilukilpailun säännöt, joissa lisää tietoa asiasta. https://www.dancesport.fi/wp-content/uploads/2023/09/Synchro-Latin-kokeilukilpailun-saannot-2023-julkaistavaksi.pdf . Luokat hyväksytään kokeilukilpailuksi hakemusten pohjalta kaikkiin kilpailuihin.

Rock’n’swing puolella Rock’n’roll duot ja soolot ovat olleet mukana kilpailujen ohjelmassa jo usean vuoden ajan. Rock’n’rollin tekniikkaan perustuvalla koreografialla kilpaillaan yksilö ja/tai duo luokissa. Duon voi muodostaa samaa tai eri sukupuolta olevat tanssijat. Liitteestä löytyy lajin säännöt https://www.dancesport.fi/wp-content/uploads/2022/05/RR-solo-ja-duo-erillissannot-2022.pdf. Vastaavia kilpailuformaatteja olisi mahdollista luoda pohjautuen esimerkiksi boogie woogie tekniikkaan tai jazz- rutiinien elementteihin. Myös erilaiset jazz-rutiineihin pohjautuvat formaatiot voisivat olla kiinnostava lisä seurojen tarjontaan ja kokeilukilpailuiksi.  Jo vuosituhannen vaihteessa joissakin seuroissa toimi aktiivisesti Swing Hop ryhmiä. Tunneilla yhdistetiin swing- tanssien elementtejä hip hop genren musiikkiin. Lajia voisi uudelleen lämmittää ja tarjota seurojen oman tarjonnan lisäksi, vaikka kouluihin.

Näitä ja muita hyvä ideoita kaivataan nyt, jotta meidän liiton seurat pystyvät tarjoamaan kilpailukykyistä toimintaa Suomi liikkeelle-ohjelmaan. Samalla seurat parantavat omaa tarjontaansa olemassa oleville, ehkä jo aktiiviuransa lopettaneille ja uusille jäsenille.

Jos mieltäsi askarruttaa joku asia, ota rohkeasti yhteyttä

(050-4080 122 tai pirjo.koivula(a)dancesport.fi)

Pirjo