Askelten tapailua jopa kauppajonossa – Tanssi koukutti hauskuudellaan Maijan ja Markuksen

JULKAISTU: 15.8.2023, KATEGORIAT: Blogi, Haastattelu, Vakio- ja latinalaistanssit, Yleinen

Askelten tapailua jopa kauppajonossa – Tanssi koukutti hauskuudellaan Maijan ja Markuksen

Tanssista voi muodostua erittäin tärkeä ja iso osa elämää, vaikka sen aloittaisi vasta myöhemmälläkin iällä. Vakio- ja latinalaistansseja tanssiva pari Markus Särkkä ja Maija Raussi (Savonlinnan Tanssiseura SaTsa ry) kertovat, että tanssi on samanaikaisesti riittävän hauskaa ja haastavaa, jonka vuoksi se myös koukuttaa. Pari kilpailee seniori 4 -ikäsarjassa ja he ovat tehneet sinnikkäästi ja määrätietoisesti töitä sen eteen, että ovat yltäneet ylimpään taitoluokkaan.

Maija Raussi ja Markus Särkkä

“Aluksi ei oltu todellakaan menossa kilpailuihin”

Markus ja Maija ovat kilpailleet tanssissa nyt kymmenen vuotta, ja harrastaneet yhdessä kauemminkin. Tätä ennen Maija oli harrastanut jonkin verran myös itämaisia tansseja ja Markus oli käynyt lavatansseissa sekä opetellut joitakin valssin ja tangon kuvioita. 

”Aluksi halusimme opetella vain muutamia jiven kuvioita, sillä se vaikutti hauskalta tanssilta. Menimme tanssitunneille, jonka seurauksena tanssi veikin sitten mennessään, ja siirryimme tanssiurheiluun. Osallistuimme ensimmäistä kertaa kilpailuihin vuonna 2013. Se jännitti kamalasti ja kaikki kisoihin liittyvä glamour tuli hieman yllätyksenä. Kisakokemus kuitenkin vahvisti kiinnostusta tanssiurheiluun, ja myöhemmin lähdettiin kisaamaan aktiivisestikin.”

“Tanssi on sekä hauskaa että tarpeeksi haastavaa”

Tämä on se yhdistelmä, joka paria koukuttaa tanssissa eniten. Markus ja Maija ovat todenneet, että heillä on todella erilaiset tavat oppia tanssia. Toisaalta niinhän se on, että vastakohdat täydentävät toisiaan.

”Opettelen tanssikuviot numero numerolta, ja minun on tehtävä niistä aina lista paperille”, Maija kertoo. 

”Minä opettelen Maijalta isompia kokonaisuuksia kerralla. Se on hyvä, kun toinen tekee työt ja minä sitten vain tanssin”, Markus naurahtaa.

”Kyllä me kuviot aina lopulta opitaan, vaikka välillä tuntuukin todella vaikealta.”

Parasta tanssissa on sen asettamat haasteet ja pienetkin oppimisen kokemukset. Onnistumiset tyydyttävätkin paria enemmän kuin menestys kisoissa. Tanssi opettaa itsetuntemusta ja parin tuntemusta.

Yksi Maijan pukupusseista, joka on nähnyt monen monta seikkailua

“Uuden harrastuksen aloittaminen oli helppoa, koska se oli niin kivaa”

Tanssista tuli senioriparille nopeasti todella tärkeä ja iso juttu. He eivät kokeneet informaation etsimistä pienessä kaupungissa haasteelliseksi, vaikka ovat monilta kuulleetkin, että joskus tanssiseuraan löytäminen voi olla hankalaa.

”Tunsimme seurasta yhden henkilön, joka houkutteli meidät mukaan. Tietoa tanssiseurasta ei tarvinnut siis erikseen etsiä. Kaikki oli aluksi uutta ja ihmeellistä, nykyään enää ihmeellistä!”

”Vaikea sanoa, millaista on oikeassa kilpailumaailmassa, mutta on hienoa, miten yhteisöllistä meininki on. Aina kannustetaan toisia pareja ja huolehditaan toinen toisesta. Se on meille ja varmasti monelle muullekin todella tärkeää.”

Pari kertoo, että omistautuminen lajille on melko vahvaa. Harrastus näkyy myös arkipäiväisessä elämässä koko ajan.

”Tanssi on meille tosi läpitunkeva juttu ja vaikuttaa moneen asiaan. Erilaisia asentoja opetellaan keskellä kaupunkia kävellessäkin tai liikennevaloissa odotellessa. Asentoa rakentaa usein huomaamatta, kun kiinnittää huomiota esimerkiksi rangan asentoon”, pari kertoo.

”Niin ja jonot kaupassa ovat pahimpia. Maijan tunnistaa aina kaupassa kaukaa, koska kassajonoissa hän ei pysy paikallaan vaan on aina heilumassa ja harjoittelemassa”, Markus naurahtaa.


“Tanssimiselle ei ole koskaan esteitä, ei tarvitse olla huippuun trimmattu!”

Pari suosittelee tanssia harrastuksena kaikille. He myös peräänkuuluttavat sitä, ettei ikä tai muutkaan tekijät estä itselle tärkeän harrastuksen aloittamista tai jatkamista. 

”On vaikeaa ymmärtää, miksi monia asioita tarkastellaan aina niin ikäkeskeisesti. Ei se ikä ole este millekään. Vaikka kuusikymppisenäkin aloittaisi, niin se on vielä nuori ja ehtii vaikka mitä!”

”Olemme itse kisanneet polvi ja lonkka teipattuna faskiateipillä, jalkaterä teipattuna tanssikengässä, kuulolaite teipattuna korvalehteen ja niin edelleen, eikä se ole estänyt tanssimista tai kisaamista. Näillä eväillä mennään!”

“Tanssissa ei voi ajatella muuta kuin sitä tanssia”

Tanssi vie hyvin ajatuksia muualle muista arkielämän huolista ja askareista. Treenien jälkeen olo on aina hyvä ja kevyempi. Tanssi on opettanut parille kärsivällisyyttä ja sitä, että töitä on tehtävä pitkäjänteisesti. 

”Vapaa-ajalla tykkäämme mökkeillä, veneillä sekä surffata silloin, kun emme tanssi. Surffatessa on huomannut tanssin tuomia hyötyjä, kuten kehonhallintaa. Jos tippuu laudalta niin pääsee myös räjähtävästi takaisin ylös. Ja kärsivällisyys on kasvanut merkittävästi. Tulokset eivät tule heti tanssissa eikä surffauksessakaan.”

Markus ja Maija ovat loistava esimerkki siitä, kuinka harrastuksen kipinä voi syttyä myöhemmälläkin iällä. Uuden harrastuksen aloittaminen vaatii aina rohkeutta, mutta se voi loppujen lopuksi olla todella palkitsevaa ja opettavaista.

”Heti paikalla, mahdollisimman nopeasti kaikki tanssimaan! Se on niin kivaa, että kokeilkaa edes!”