Tanssi riemastuttaa ikään katsomatta

JULKAISTU: 10.8.2023, KATEGORIAT: Blogi, Haastattelu, Vakio- ja latinalaistanssit, Yleinen

Tanssi riemastuttaa ikään katsomatta

Sanomme aina, että tanssi on erinomainen harrastus ikään katsomatta. Sitä voi harrastaa kilpailullisesti tai ei-kilpailullisesti. Tanssilla ja musiikilla on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia ihmisen psyykkeelle ja oppimiselle. Lisäksi tanssi kehittää kehonhallintaa monin eri tavoin. Joillekin tanssi voi muodostua elämäntavaksi, ja se kulkee mukana jopa läpi elämän.

Tanssi ihastuttaa ja ilostuttaa niin harrastajaa kuin katsojaakin. Pyysimme latinalaistanssipari Raija ja Teuvo Lainetta kertomaan tarinaansa tanssijoina (BuumiDancesport Helsinki ry). Moni on ihmetellyt, kuinka he jaksavat vieläkin tanssia, mutta se on muotoutunut heille niin rakkaaksi harrastukseksi. Kokenut pari kilpailee edelleen ansiokkaasti seniori 4-ikäsarjassa ja tanssikokemusta heille on karttunut jo lähes 30 vuotta. 

 

Raija ja Teuvo Laine

“Pystymetsästä tanssiparketeille”

Raija ja Teuvo Laine ovat aloittaneet tanssin 90-luvulla tyttäriensä harrastuksen innoittamana. Aikaisempaa tanssitaustaa kummallakaan ei ollut ja tanssimaan lähdettiin niin sanotusti pystymetsästä.

– Tytöt harrastivat tanssia ja nuorempi kilpailikin. Kävimme aina katsomassa harjoituksia ja innostuimme sitä kautta itsekin lähtemään alkeiskurssille. Siitä se sitten lähti. Nuorempana kumpikaan ei ole harrastanut tanssia, ainoastaan lavatansseissa tuli käytyä joskus.

Parilla ei ollut aluksi mitään suunnitelmaa kilpailla, mutta ensimmäisen kerran he astelivat kilpaparketeille kuitenkin vuonna 1997. Sittemmin he ovat menestyneet erittäin hienosti omissa sarjoissaan. Heillä on latinalaistansseissa 12 SM-kultaa, 2 hopeaa ja 1 pronssi. Myös muissa erilaisissa kilpailuissa menestystä on tullut.

– Vaikka olemme menestyneet, on tämä siltikin harrastus, sillä leipää se ei tuo pöytään. Harjoittelemme nykyään ainakin kolme kertaa viikossa. Aikaisemmin treenikertoja saattoi olla jopa viitenä päivänä viikossa.

 

“Tanssi kannattaa”

Tanssi on erinomainen, monipuolinen tapa liikkua, ja se yhdistää liikkeen, musiikin sekä sosiaalisen kanssakäymisen ihmisten kanssa. Liikkumismuotona se on erittäin fyysistä, eikä sitä turhaan kutsuta nimenomaan tanssiurheiluksi.

– Musiikin tahtiin liikkuminen on parasta, se vie mennessään. Tanssi on kokonaisvaltaista, ja sillä on paljon hyötyjä fyysisesti sekä tekee tosi hyvää pääkopalle. Lisäksi tanssin kautta on tutustunut paljon uusiin ihmisiin, joista on tullut hyviä kavereita.

Raija ja Teuvo kertovat, että tanssin avulla oppii käsittelemään monenlaisia asioita. Se opettaa ja kasvattaa paljon. 

– Tanssin avulla pystyy käsittelemään stressiä. Välillä kun tanssi ei suju, oppii myös niitä pettymyksiä käsittelemään. Aina kaikki ei mene kuten itse ajattelee. Oppii siis myös olemaan itselleen armollinen.

Vaikka tanssi on monelle “vain harrastus”, antaa se siis myös paljon eväitä elämään tanssin ulkopuolellakin. 

– Tanssi on antanut meille molemmille rohkeutta sekä kasvattanut itsevarmuutta. Nuorempana olemme olleet melko ujoja, emmekä ole lähteneet mukaan kaikkiin juttuihin.

 

“Sanovat, että tanssi ei ole huippu-urheilua”

Tanssiurheiluun ja nimenomaan kilpatanssiin liitetään usein erilaisia stereotypioita, jotka eivät varsinaisesti pidä paikkaansa. Pari kertoo, että ihmisillä on sellainen käsitys, että tanssi on vain kevyttä pyörähtelyä tanssilattialla.

– Jotkut sanovat, että tanssi ei ole huippu-urheilua. Se on nimenomaan huippu-urheilua, siinä missä muutkin. Monet luulevat, että tanssi on jotenkin tosi helppoa tai puuhastelua. Tanssiurheilussa pitää kuitenkin olla vauhtia, samalla säilyttäen asennot ja ilmeet. Kaikki kyllä oppii tanssimaan, mutta hyväksi tulee treenaamalla.

Pari toi myös esiin seuraavanlaisen esimerkin, joka havainnollistaa tanssin fyysisyyttä:

– Yksi nainen sanoi kerran, että hän on treenannut maratoonille pääosin tanssimalla. Tämä kertoo mielestämme kunnosta ja sen kehittämisestä jotakin.

Raija ja Teuvo ovat aktiivisia itse myös tanssisalien ulkopuolella. Sellaisina päivinä, kun he eivät treenaa tanssia, he lenkkeilevät. Raija kertoo myös osallistuvansa puistojumppaan ja talvisin hänen tulee käytyä avannossa.

– Kyllä ruumiinkulttuuria tulee harrastettua. Jos ei oo hyvä kunto, niin ei jaksa tanssiakaan. Treenaamme tällä hetkellä tanssia ainakin kolme kertaa viikossa. Aikaisemmin kävimme tanssimassa jopa viitenä päivänä viikossa. 

Raija kertoo ompelevansa lähes kaikki lattaripukunsa itse. Lisäksi sanaristikot ja kaikki muu pieni puuhastelu ovat mieleistä tekemistä silloin, kun ei ole tanssimassa.

 

“Vieläkö te jaksatte tanssia?”

Raija ja Teuvo ovat saaneet paljon positiivista palautetta harrastuksestaan. Osa on myös ihmetellyt sitä, kuinka pari jaksaa tanssia edelleen aktiivisesti.

– Yleisöltä saatu palaute on parasta. Parempaa jopa kuin se, että menestyy kilpailuissa. Katsojat tulevat joskus kertomaan, kuinka meidän tanssia on kiva katsoa ja ollaan vähän kuin heidän esikuvia. Se lämmittää mieltä.

 

“Ehdottomasti mukaan vaan”

Tanssilla on todettu olevan lukuisia hyötyjä ihmisen terveydelle. Laji sopii kaikille ja sitä on mahdollista skaalata niin iän, taitotason sekä toimintakyvyn mukaan. Kilpatanssia pidetään kalliina harrastuksena. Oikeasti se ei edes ole niin kallista kuin monet muut nuorten suosimat harrastuslajit.

– Jos miettii tanssiharrastuksen aloittamista, niin ehdottomasti mukaan vaan! Kaikki oppivat kyllä tanssimaan! Moni saattaa vierastaa kilpatanssia, mutta kuten todettua, se on niin kropalle kuin päällekin niin monipuolista. Lisäksi nuorille se opettaa käytöstapoja! Tanssilattialla käyttäydytään aina hienosti. Iästä riippumatta kaikki vaan sinne treenisaleille!