Tarina tanssin takana, Hannu Heiskanen: Tanssiurheilu parantaa tasapainoa

JULKAISTU: 21.6.2023, KATEGORIAT: Blogi, Haastattelu, Yleinen

Tarina tanssin takana, Hannu Heiskanen: Tanssiurheilu parantaa tasapainoa

Hannu Heiskanen on aloittanut tanssin kuusi vuotta sitten. Hannu on helsinkiläinen suutarimestari, joka on suorittanut erikoisnäytön kenkien liukkaudesta ja liukuesteistä. Vaikka hän on työnsä tuloksena ehkäissyt ihmisten kaatumisia merkittävästi, on kokemus opettanut, että paras keino kaatumisten ehkäisyssä on kuitenkin tasapainon kehittäminen. Tähän ehdottomasti paras apu on tanssi.

Olen suutarimestari Kampin suutariliikkeessä Helsingissä. Olen suorittanut maailmallakin harvinaisen suutarimestarin erikoisnäytön kenkien liukkaudesta ja liukuesteistä. Aikanaan pääsin kiertämään liukuesteasiantuntijana erilaisia tapahtumia muun muassa Pysy pystyssä -kampanjan puitteissa. Kävin puhumassa jalkineiden liukkaudesta sosiaali- ja terveysministeriön sekä Liikenneturvan isoissa tilaisuuksissa, joissa paikalla oli paljon terveysalan ihmisiä myös puhumassa. Pistin merkille, että lähes kaikki heistä oli sitä mieltä, että tanssi on paras tasapainon tuoja. Tuohon aikaan aiheesta ei ollut vielä tehty tutkimuksia, mutta sittemmin väitettä on tuettu lukuisilla tutkimuksilla.

En osannut itse tanssia, mutta sitten tapahtui yksi ihmeellinen juttu. Eräs nuori nainen tuli kerran tähän liikkeelle, ja tarvitsi pyöränsä renkaisiin ilmaa. Tällä aikaa alkoi satamaan vettä, tarjosin naiselle kaakaota ja juttelimme jonkin aikaa. Kun sade ei hellittänyt, annoin naiselle sateenvarjon ja kertakäyttösadetakin, jotta hän pystyi jatkamaan matkaansa. Meistä tuli tämän kohtaamisen seurauksena Facebook-kavereita. Huomasin, että nainen jakaa sivullaan paljon tanssijuttuja, ja opettaa myös tanssia. Lähetin hänelle viestin: “Luuletko, että tällainen vanha kaali voisi oppia sitä salsaa?” Hän neuvoi, mihin minun tulisi mennä, mutta en kuitenkaan saanut sitä aikaiseksi.

Kyseinen nainen tuli kerran takaisin ja hän suorastaan raahasi minut mukanaan tanssitunnille. Sillä tiellä olen edelleen. Olen käynyt muun muassa Vakita ry:n alkeiskurssin ja sittemmin harrastanut tanssia innokkaasti. Löysin tieni tanssiin siis hieman sattumalta, mutta nyt voisin suositella tanssia ihan kaikille. Olen harrastanut tanssia nyt kuusi vuotta.

Olen toiminut pitkään niin sanottuna liukuestelähettiläänä, mutta mielestäni tanssi ja tasapaino pitäisi saada jotenkin yhdistettyä. Asia tulisi ottaa todesta, sillä harva oikeasti ajattelee tai ymmärtää sitä, kuinka suuret kustannukset kaatumisista ja niistä aiheutuneiden vammojen hoidosta tulee yhteiskunnassamme. Tanssia voi harrastaa todella matalalla kynnyksellä, eikä aina edes tarvitse poistua kotoa. Harrastamisen muotojakin on niin paljon: voi tanssia yksin, parin kanssa tai ryhmässä, on rivitanssia, lavatanssia, kansantanssia, kilpatanssia ja niin edelleen. Monipuolisten terveyshyötyjensä lisäksi tanssiin linkittyy myös yhteisöllisyys ja musiikki. Mielestäni kaikkien tulisi harrastaa tanssia!