Tanssiurheilussa luovutaan sukupuolitermeistä ja -rajoitteista tanssiparin muodostuksessa

JULKAISTU: 29.5.2023, KATEGORIAT: Yleinen

Tanssiurheilussa luovutaan sukupuolitermeistä ja -rajoitteista tanssiparin muodostuksessa

Vakio- ja latinalaistansseissa kilpailevan parin ei tarvitse enää muodostua kahden eri sukupuolen edustajasta. Asiasta päätti lauantaina Suomen Tanssiurheiluliiton kevätkokouksen yhteydessä pidetty vakio- ja latinalaistanssien kilpailusääntömuutoksia käsitellyt jäsenkokous. Samalla tanssiparin muodostavista tanssijoista käytettävät termit päivitetään muotoon viejä ja seuraaja. Viejän ja seuraajan roolit ovat vapaasti parin itse päätettävissä. Muutos koskee Suomessa järjestettäviä STUL:n alaisia kilpailuja ja kaikkia sarjatasoja sekä erilliskilpailuluokkia.

Muutos tuo kaivattua yhdenvertaisuutta tanssiurheiluun, kun kaikki tanssijat sukupuoli-identiteetistä riippumatta saavat yhtäläisen oikeuden osallistua kilpailuihin juuri haluamansa parin kanssa. Rock’n’swing-tanssien osalta tämä on ollut mahdollista jo useamman vuoden, mutta nyt myös vakio- ja latinalaistanssien kilpailusäännöt päivittyvät nykyaikaan.

– Tätä sääntömuutosta on odotettu jo muutaman vuoden ajan,  ja olen iloinen, että se nyt lopulta saatiin päätökseen. Työryhmä teki pitkään työtä muutostekstin parissa, sanoo Tanssiurheiluliiton puheenjohtaja Leena Liusvaara.

– Tämä antaa nyt myös niille lukuisille pienille tyttöharrastajille mahdollisuuden muodostaa pareja ja päästä kisaamaan muutakin kuin soolokilpailuja. Sääntö- ja pukumäärittelyt voivat vielä kehittyä, mutta nyt on tärkeää, että liiton perinteiset paritanssilajit seuraavat samoja määritteitä; viejää ja seuraajaa.

Nyt tehty sääntömuutos koskee siis vain kotimaan kilpailuja, ei kansainvälisen kattojärjestön WDSF:n kilpailuja. Vastaavaa sääntömuutosta yritettiin saada läpi WDSF:n sääntöihin jo ennen koronapandemiaa, mutta aika ei tuolloin ollut sille vielä kypsä. Suomi kulkee nyt kansainvälisesti edelläkävijänä tässä asiassa. Jäämme odottamaan, mitä kansainvälisen liiton päätöksenteossa lähitulevaisuudessa tulee tämän osalta tapahtumaan.

Lisätietoja: 

Suomen Tanssiurheiluliitto, tiedotus@tanssiurheilu.fi