Toiminnanjohtajan palsta 18

JULKAISTU: 3.5.2023, KATEGORIAT: Yleinen

Toiminnanjohtajan palsta 18

Tässä ajassa kaikki liitot, seurat ja muut järjestöt miettivät tulevaisuutensa suuntaa. Minkä strategian mukaisesti toimintaa pitäisi kehittää, että oma toiminta ja laji pysyisivät elinvoimaisina ja kilpailukykyisenä. Myös Tanssiurheiluliitossa pohditaan näitä samoja kysymyksiä. Liittohallitus päätti joulukuussa 2022 aloittaa strategiatyön, jonka vetäjäksi nimettiin liittohallituksen jäsen Harri Harjula. Harri kokosi työryhmän, johon kuuluvat seurakehittäjä Katriina Lahti, puheenjohtaja Leena Liusvaara, liittohallituksen jäsenet Inka Kurki ja Anton Kurttila, FDO:n puheenjohtaja Jonna Suokas sekä allekirjoittanut. Työryhmän järjestäytymiskokous pidettiin tammikuun puolivälissä. Kokouksessa kartoitettiin toimintalinjoja, päätettiin ensimmäiset toimenpiteet ja luotiin aikataulu strategiatyölle. Työryhmä kokoontuu vuoden 2023 aikana seitsemään työpajatapaamiseen ja strategia valmistuu marraskuun puolivälissä.

Strategiatyön ensimmäisessä vaiheessa tehtiin nykytilan analyysi. Analyysin liittyvinä toimenpiteinä päätettiin järjestää seurakysely, johdon sisäinen arviointi ja liiton sisäinen auditointi. Kaikki nämä toimenpiteet toteutettiin tammi-helmikuun aikana ja tuloksia on raportoitu sekä liiton kotisivujen uutisissa ja somessa että täällä toiminnanjohtajan palstalla. Näiden toimenpiteiden rinnalla kartoitettiin STUL:n jäsenmäärän, seurojen määrän sekä lisenssien määrän kehitys ja FDO:n harrastajamäärien kehitys 10 vuoden ajalta. Seurakehittäjä tuotti ja toi nähtäväksi tilastoja seurojen nykytilasta. Lisäksi selvitettiin lajien kansainvälistä tilannetta yleisesti ja kotimaisten kilpailijoiden määrän kehitystä kansainvälisissä kilpailuissa. Pohdittiin myös vakio- ja latinalaistanssien nykytilaan johtaneita tekijöitä ja syitä siihen, miksi toiset tanssilajit ovat suositumpia kuin toiset.

Seuraavaksi aloitettiin SWOT-analyysin keinoin kartoittaa lajin, liiton, seurojen ja toimintakulttuurin heikkouksia, vahvuuksia, mahdollisuuksia ja uhkia.  Termistöä kuten missio, visio, arvot ja strategia kirkastettiin seuraavien tapaamisten työn selkeyttämiseksi.  Työryhmän jäsenten pohdittavaksi annettiin kysymykset, miten kenttä saadaan sitoutumaan strategiatyöhön ja mitkä ovat liiton ja seuran tehtävät. Ensimmäisen työpajan lopuksi aloitettiin mission kirkastaminen. Toisella tapaamiskerralla jatkettiin Miro-työkalun avulla SWOT- analyysin läpikäyntiä ja työn tuloksena liiton missio kirkastui uuteen muotoon. Vision pureskelu aloitettiin ja työryhmälle annettiin tehtäväksi vastata Miro-työkalussa visiota koskeviin kysymyksiin.

Työryhmä työskentelee aina 2,5 tuntia kerralla tehokkaasti mutta keskustellen ja yhteiseen näkemykseen tähdäten. Kotitehtäviä ja strategiatyön edistämistä tehdään myös tapaamisten ulkopuolella. Työryhmä on mielestäni hyvin johdettu, strategiatyön eteneminen selkeästi ja realistisesti aikataulutettu ja työryhmän jäsenet työhön sitoutuneita. Strategiatyöryhmällä on jäljellä vielä viisi työpajatapaamista, joten hyvässä vauhdissa ollaan ja työ valmistunee aikataulun mukaisesti.

Myös kaikilla seuroilla tulisi olla toimintastrategia, jota tarkastellaan tasaisin väliajoin, rohkeasti ja yhdessä, ja tehdään tarvittavia muutoksia seuran elinvoiman parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Toiminnan suunnan, toimintatapojen ja toimintakulttuurin muuttaminen vaatii monesti ”heinäkasan” pöyhimistä pohjia myöten, mutta voi olla seuran toiminnan uusille urille nostava voimatekijä. Selvittäkääpä mikä teidän seuran strategia on ja milloin se on viimeksi päivitetty.

 

Palautetta voitte lähettää ja yhteyttä ottaa.

Pirjo

(pirjo.koivula@dancesport.fi, puh 050- 4080 122)