VALKUT-hanke, rahan arvoinen etu jäsenseuroillemme

JULKAISTU: 19.4.2023, KATEGORIAT: Blogi

VALKUT-hanke, rahan aRvoinen etu jäsenseuroillemme!

Tanssiurheiluliitolla on käynnissä VALKUT-hanke (Vetovoimaa ohjaajapolun alkuun tanssiurheilussa), jolla tuotetaan lisää ohjaaja- ja valmennusosaamista tanssiurheiluseuroihin. Hanke on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää tukea lajiliittojen ohjaaja-valmentajakoulutuksen uudistamiseen ja tehostamiseen koronapandemian haitallisten seurausten korjaamiseksi lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnassa. Hankeaika on 1.6.2022 – 31.12.2023 ja hanketta arvioidaan kehittävän arvioinnin menetelmillä.

Vuonna 2022 kysyimme seurakyselyssä, mikä auttaisi tanssiurheiluseuroja parhaiten saamaan lapsia ja nuoria mukaan toimintaan. Vastauksissa tuli esille ohjaajakoulutusten virtaviivaistaminen, osallistumismaksualennukset, toiminnassa mukana olevien ohjaajien ja valmentajien täydennyskoulutus, matalan kynnyksen ja ei-kilpailuihin tähtäävien tanssiryhmien lisääminen alakouluikäisille tai sitä nuoremmille, sekä aktiivisten ohjaajaresurssien löytäminen. Lisäksi korona-aikana havaittiin vaikeuksia löytää nuorten kilparyhmille ammattimaista valmentajaa.

VALKUT-hanke käynnistettiin vastaamaan näihin tarpeisiin. Hankkeen päätavoite on saada tanssiurheiluseuroihin ympäri Suomen omia ohjaajia ja valmentajia lasten ja nuorten toiminnan elvyttämiseksi, sekä kannustaa heitä jatkamaan kouluttautumista opintokokonaisuuden loppuun saakka.

Hankkeen kohderyhmiä on kaksi: Ensinnäkin Suomen Tanssiurheiluliitto ry:n jäsenseurat, jotka tarvitsevat tukea uusien ohjaajien ja valmentajien kouluttamiseen. Toisena kohderyhmänä ovat seurojen nuoret ohjaamisesta kiinnostuneet tanssijat, joita näin kannustetaan valmentajakoulutuspolulle. Samalla osaamisen ja motivaation vahvistamisen keinoin kasvatetaan ja sitoutetaan ohjaajia ja valmentajia seuratoimijoiksi.

Kanavoimme OKM:n myöntämän tuen suoraksi tueksi seuroillemme, jotta pienemmilläkin tanssiurheiluseuroilla olisi taloudellisesti mahdollista kouluttaa seuraan oma ohjaaja/valmentaja. Tuen avulla voimme tarjota seuroille aloituskoulutuksia Tason I valmentajakoulutuspoluille sekä matalan kynnyksen harrastetanssien ohjaajakoulutuksia (Bailatino Kids- ja lastentanssiohjaajan peruskoulutukset), ainoastaan 10 euron nimellishintaan / osallistuja, kun seura maksaa koulutuksen.

Vuonna 2022 VALKUT-hankkeeseen sisällytettäviä koulutustapahtumia toteutettiin kaksi, monilajinen lastentanssin perusohjaajakoulutus ja vakio- ja latinalaistanssien taso I starttikoulutus. Tänä vuonna on toteutettu rock’n’swing-tanssien seuraohjaajakoulutus 1, ja tulossa on vielä Bailatino Kids, Lastentanssin perusohjaajakoulutus, VL taso I startti ja RS seuraohjaajakoulutus 1.

Tanssiurheiluseurat ja tanssin ohjaamisesta ja valmentamisesta kiinnostuneet, kannattaa hyödyntää tämä tilaisuus!
Tulevat koulutuksemme löytyvät Tanssiurheiluliiton nettisivujen koulutuskalenterista osoitteesta https://www.dancesport.fi/kalenteri/koulutukset/ ja nostamme niitä esille myös sosiaalisen median kanavissa sekä säännöllisesti jäsenseuroille lähetettävässä koulutustiedotteessa.