Kokemuksia Tähtiseura-ohjelmasta – Casamballe ohjelma tarjosi toimivan kehitysmallin haastavassa tilanteessa

JULKAISTU: 12.4.2023, KATEGORIAT: Blogi, Haastattelu, Yleinen

 

Kokemuksia Tähtiseura-ohjelmasta – Casamballe ohjelma tarjosi toimivan kehitysmallin haastavassa tilanteessa

Tanssiurheiluseura Kajaanin Casamba ry on alueensa ainoa seuramuotoinen toimija tanssin saralla. Casambassa oltiin vuonna 2021 valinnan edessä – ajetaanko seuran toiminta alas vai ryhdytäänkö sitä kehittämään toden teolla. Kajaanilaiset valitsivat kehittämisen polun, ja nyt seura on elinvoimainen lasten ja nuorten sekä aikuisten Tähtiseura.

Kajaanin Casamba on vuonna 1985 perustettu tanssiurheiluseura, jossa harrastetaan monia tanssilajeja niin vakio- ja latinalaistansseista lavatanssiin ja flamencoon. Seuran toimintaan kuuluu yli 20 erilaista tanssiryhmää ja lisäksi viikonloppukursseja. Jäsenistöä seuralla on ollut parhaimmillaan historiansa aikana yli 1000 henkeä, joskin nykyisin jäsenmäärä on laskenut selvästi ollen tällä hetkellä noin 250.

Casamba on ollut mukana jo Tähtiseura-ohjelmaa edeltäneessä Nuoren Suomen Sinettiseura-ohjelmassa lasten ja nuorten Sinettiseurana. Seuran ensimmäinen Suomen Olympiakomitean Tähtiseura-laatuohjelman mukainen Tähtimerkki saatiin 1.1.2018 puheenjohtaja Maarit Kormanon kaudella. Lasten ja nuorten seuratoiminnan uuden auditoinnin myötä seura aloitti myös aikuistoiminnan kehityspolun, josta aikuistoiminnan Tähtimerkki myönnettiin 29.7.2022 ja lasten ja nuorten Tähtimerkki päivitettiin hyväksytysti. Tällä hetkellä seuralla onkin sekä lasten ja nuorten että aikuisten osa-alueen Tähtimerkit.

”Tähtiseura-statuksella on merkitystä meille paikallisena toimijana ja markkinoinnissa siinä, millaista kuvaa annamme itsestämme ulospäin. Tähtimerkin saaminen on näkynyt positiivisena huomiona monelta taholta, mikä taas on näkynyt myös jonkin verran uusien harrastajien saamisessa mukaan toimintaan”, seurasta kerrotaan.

Itsestään selvää ei kuitenkaan ole, että edes koko Kajaanin Casambaa seurana tällä hetkellä olisi. Vuosien 2021-2022 taitteessa seura eli kohtalon hetkiään. Koronapandemia vaikutti taustalla, ja seuran toimintaan ja johtokuntaan ei meinannut löytyä vapaaehtoisia. Seurassa jouduttiin miettimään toden teolla, ajetaanko  toiminta alas. 

”Onneksi silloin löytyi lopulta vapaaehtoisia, aiemmin mukana olleita johtokuntaan, ja päätimme alkaa kehittää seuraa ja tavoitella myös aikuisten Tähtimerkkiä. Siitä alkoikin tiivis noin puolen vuoden rupeama, jonka aikana tehtiin iso työ seuran kehityksen eteen. Onneksi se lopulta johti seuran toiminnan virkoamiseen ja myös onnistuneeseen Tähtiseura-auditointiin.”

Kehitystyö aikuisten Tähtimerkin eteen organisoitiin perustamalla työryhmiä kunkin aihe-alueen ympärille sitä tuntevista seuralaisista. Työryhmät kokoustivat ohjelman laatutekijöiden parissa ahkerasti, ja välillä illat venyivät pitkiksi. Työstä saatiin kuitenkin konkreettisia hyötyjä, muun muassa seuran harrastajan ja urheilijan polun määrittely lapsuusvaiheesta aina varttuneiden ikäluokkiin asti auttoi tunnistamaan tarpeita uusille tanssiryhmille. Ylipäätään prosessi auttoi hahmottamaan seuran toiminnan oleellisia kehityskohtia ja toisaalta tunnistamaan ja sanoittamaan jo valmiiksi hyviä käytänteitä. Kehitysprosessiin seura sai hyvin tukea sekä aluejärjestöltä, Kainuun Liikunnalta, että Tanssiurheiluliiton seurakehittäjältä Katriina Lahdelta. 

”Seuroja, jotka pohtivat Tähtiseuran kehityspolulle lähtemistä, kannustamme ehdottomasti uskaltautumaan mukaan! Työ saattaa tuntua isolta, mutta se on palkitsevaa. Ja kun Tähtimerkki on saatu, kannattaa sitä hyödyntää markkinoinnissa esimerkiksi erilaisin kampanjoin.”

Vinkkinä muille seuroille casambalaiset neuvovat varaamaan kehitystyöhön riittävästi aikaa ja jakamaan osa-alueita eri vastuuhenkilöille, niin ettei kaikkien tarvitse osallistua kaikkeen. Kannattaa myös muistaa, ettei kehittäminen pääty auditointiin, vaan ohjelmasta saa hyvät valmiit suuntaviivat seuran jatkuvalle kehittämiselle. Casambassa valitaan realistinen määrä kehitettäviä asioita kullekin vuodelle, ja edistymistä käydään läpi jokaisessa johtokunnan kokouksessa. Näin Tähtiseura-ohjelma ja seuran kehittäminen nivoutuvat jatkuvaan tekemiseen ja toimintaan. Samalla tehty työ ja asioiden perusteellinen dokumentointi turvaa seuratyön jatkuvuutta, ja uusien toimijoiden on helpompi tulla toimintaan mukaan kun kattava perehdytyspaketti ja tulevaisuuden suuntaviivat ovat aina valmiina.

”Kun nyt katsoo taaksepäin ja miettii haastavaa lähtötilannetta, mikä seurassa oli, niin voimme olla hyvin ylpeitä ja tyytyväisiä että valitsimme lähteä tarmokkaasti kehittämään seuraa, ja samalla tiellä ollaan edelleen. Teimme ison työn Tähtimerkin eteen, mutta se kannatti, ja hienona tunnustuksena kehitystyöstä seura palkittiin myös tammikuussa Kainuun Urheilugaalassa Tähtiseura-kannustepalkinnolla!”

Tanssiurheiluliiton Tähtiseura-sivut

Suomen Olympiakomitea: Tähtiseura-ohjelman nettisivut

Kajaanin Casamban nettisivut