Toiminnanjohtajan palsta viikko 14

JULKAISTU: 5.4.2023, KATEGORIAT: Yleinen

Tanssiurheiluliitto kuuluu Olympiakomitean neuvotteleman Teosto- ja Gramex-maksusopimuksen piiriin. Sopimus kattaa Olympiakomitean jäsenliitot ja liittojen seurat, eikä niiden tarvitse erikseen anoa musiikinkäyttölupaa Teostolta. Sopimuksen ulkopuolelle jää musiikin käyttö netissä ja somessa, näihin erillinen lupa tarvitaan. Mitäs nämä Teosto- ja Gramex-maksut sitten ovat? Teostomaksu on tekijänoikeusmaksu, joka maksetaan musiikin tekijöille. Teosto ry, joka hallinnoi maksuja, maksaa maksut edelleen säveltäjille, sanoittajille, tuottajille jne. Gramex-maksu maksetaan musiikin julkisesta käytöstä ja kopioimisesta muuhun kuin yksityiseen käyttöön. Kuulostaa siis siltä, että meidän seurojen toiminta ei olisi mahdollista ilman noiden Teosto- ja Gramex-maksujen maksamista.

Olympiakomitea laskuttaa Tanssiurheiluliittoa vuosittain musiikin käyttöluvista ja liitto puolestaan laskuttaa seuroja vuosikokouksessa päätetyn maksun verran. Vuonna 2022 perittävä summa oli 1 € / seuran Tanssiurheiluliitolle ilmoittama jäsen. Näin ollen seura on hoitanut Teosto- ja Gramex-maksunsa vain Tanssiurheiluliitolle ilmoittamiensa jäsenten osalta. Mahdollisten muiden jäsenten osalta maksuja ei ole maksettu. Liiton jäsenseurat voivat olla jäseninä muissakin tanssiliitoissa ja ajatella, että maksut on maksettu näistä ei- Tanssiurheiluliitolle ilmoitetuista jäsenistä tämän toisen liiton sopimuksen kautta. Kuitenkin muiden liittojen sopimukset kattavat maksut vain osittain (esim. 30 %) tai ei ollenkaan.

Tässä pieni laskutoimitus noista Teosto- ja Gramex-maksuista. Ihan yksin ja liittoon kuulumattomana seura maksaa ko. maksuja Teostolle vuodessa minimissään noin 1 581 €. Jos seuralla on toimintaa 1–16 tuntia viikossa, saleissa joka on kooltaan 1–145 m2, on maksu kuukaudessa 106,23 €. Koska maksu on musiikin soittamisesta, myös seuran käyttämissä tiloissa yksin harjoitteleva lasketaan tuntimäärään mukaan. Vuosimaksu 12 x 106,23 € = 1 274,76 € + alv. Näin ollen jokainen liiton jäsenseura saa Teosto- ja Gramex-maksunsa tuntuvasti halvemmalla liiton sopimuksen kautta, mikäli ilmoittaa kaikki jäsenensä Tanssiurheiluliiton jäseniksi. Jos osa jäsenistä on ilmoitettu johonkin muuhun liittoon, maksu voi olla Tanssiurheiluliitolle maksettavan maksun lisäksi esimerkiksi 1581 € – 30 % = 1106,7 €. Isoilla seuroilla, joilla on paljon viikkotunteja ja useampi sali käytössä, maksut olisivat vielä suuremmat. Teosto suorittaa lupamaksujen tarkastuksia niin kuntosaleilla, kampaamoissa kuin tanssiseuroissa ja -kouluissakin. Mikäli luvat eivät ole kunnossa, heillä on oikeus antaa rangaistus, eli sakkomaksu.

Tanssiurheiluliiton tarjoama Teosto- ja Gramex-maksusopimus on tuntuva jäsenetu kaikille liittoon kuuluville seuroille. Seurojen kannattaa muistaa, että sopimus koskee vain seuran liitolle ilmoittamia jäseniä.

Aurinkoista pääsiäistä kaikille 😊

 

Mikäli heräsi kysymyksiä tästä tai jostain muusta aiheesta, ota yhteyttä.

Pirjo

(pirjo.koivula@dancesport.fi, puh 050- 4080 122)