Toiminnanjohtajan palsta viikko 12

JULKAISTU: 22.3.2023, KATEGORIAT: Yleinen

 

Eduskuntavaalit lähestyvät ja myös urheilun- ja liikunnan kattojärjestöt ja urheiluvaikuttajat ovat aktiivisesti nostaneet omaa asiaansa ehdokkaiden kysymyslistoille ja vaalikoneisiin. Kaikkien puolueiden puheenjohtajille esitettiin samat kysymykset urheilun ja liikunnan tärkeydestä ja kaikkien vastaukset olivat saman suuntaisia. Vapaasti yhteen vedettynä ”Tärkeitä teemoja ja täytyy tukea”. Tanssiurheiluliiton, kuten monen muunkin keskisuuren ja pienen liiton toiminnassa valtionavustukset ovat olleet ja tulevat olemaan iso osa toiminnan rahoituksesta. Valtionavustukset tulevat Veikkauksen voittovaroista vuoden 2023 loppuun. Sen jälkeen avustukset siirtyvät valtioneuvoston budjettiin kaikkien muiden valtion menojen listalle.

Olin tammikuussa mukana järjestöjohtajien seminaarissa, jossa arvovaltaisina puhujana oli muun muassa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja panelisteina valtiosihteerit Akseli Koskela, Mikaela Nylander ja Juho Orjala. Keskustelun aiheena olivat järjestötoiminnan avustukset vuoden 2024 budjetissa. Ensimmäinen silmien avautuminen tapahtui kun totesin, että urheilu- ja liikuntajärjestöt ovat todellakin vain yksi sektori muiden tuettavien sektoreiden joukossa. Samaa budjettia ovat jakamassa erilaiset terveys-, mielenterveys-, potilas- ja vammaisjärjestöt, muutamia mainitakseni. Tilaisuuden panelistit kertoivat, että valtion budjettiin on alustavasti sovittu 990 miljoonan rahoituserä järjestöille ja tahtotila sovitusta kiinni pitämiseen on kaikilla puolueilla yhteinen. Seuraavaan hengenvetoon kerrottiin, että järjestöjen oma varainhankinta tulee olemaan keskeisen tärkeää ja omarahoitusosuuden tietty prosentuaalinen osuus budjetista on entistä merkittävämpi tekijä avustuksia myönnettäessä. Tanssiurheiluliiton omarahoitusosuus on pitkään ollut alhainen ja kehotuksia sen nostamiseen on saatu.

Olympiakomitea (jatkossa OK) on nyt vaalien alla ollut erittäin aktiivinen urheilun ja liikunnan puolesta puhuja ja tuonut esille aiheeseen liittyviä teemoja erilaisissa paneeleissa, tapahtumissa ja poliitikkojen tapaamisissa. OK on taloudellisesti suurelta osin riippuvainen valtion avustuksista, niin kuin muutkin urheilu- ja liikuntajärjestöt. Oman toimintasektorinsa järjestöjen elinvoimaisuus ja taloudelliset toimintamahdollisuudet ovat OK:n intressilistalla. OK:n viime viikolla järjestämässä lajiliittojen toiminnanjohtajien tapaamisessa OK:n toimitusjohtaja Taina Susiluoto korosti vaaleissa vaikuttamisen tärkeyttä valtion rahoitusosuuksien näkökulmasta. Ensi vuonna, kun olemme samalla valtioneuvoston rahoituslistalla kuin kaikki muukin valtion rahoittama toiminta, kuten esimerkiksi armeija, poliisi, koulutus jne, olemme myös samalla leikkauslistalla muiden kanssa. Myös se, mihin valtion urheilulle ja liikunnalle osoittamia varoja suunnataan, on vielä hämärän peitossa. Tullaanko tukemaan, ja millä painotuksella, esimerkiksi lasten ja nuorten liikkumista, eläkeikää lähestyvien aikuisten liikkumista työurien pidentymisen toivossa, kilpaurheilua, vammaisurheilua, yhdenvertaisten liikkumismahdollisuuksien tarjoamista, vai kaikkia näitä jossakin suhteessa? Näillä tulevan valtioneuvoston linjauksilla tulee olemaan iso merkitys myös seuroille, esimerkiksi valtiolta haettavien erityisavustusten suuntautumisen muodossa. Tanssiurheiluliiton strategiatyöryhmä kartoittaa mahdollisia toimintaedellytysten muutoksia ja niiden vaikutuksia seurojen ja liiton toimintaan meneillään olevassa strategiatyössä. Strategiatyö valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Näitä asioita on jokaisen seuratoimijan, urheilijan, liittotoimijan, vanhemman ja valmentajan hyvä pohtia, kun suuntaa vaaliuurnille ennakkoäänestämään tai varsinaisena äänestyspäivänä. Ehdokas, joka sitoutuu urheilun ja liikunnan asiaan, sitoutuu myös meidän lajin tukemiseen. Tehdään viisaita äänestyspäätöksiä.

Olympiakomitean eduskuntavaalikampanjasivut ja lista liikuntaa tukevista ehdokkaista löytyy täältä: https://www.olympiakomitea.fi/olympiakomitea/liikuntapolitiikka/vaalivaikuttaminen/eduskuntavaalit/

 

Mikäli heräsi kysymyksiä tästä tai jostain muusta aiheesta, ota yhteyttä.

Pirjo

(pirjo.koivula@dancesport.fi, puh 050- 4080 122)