Tanssiurheiluliitto mukana energiansäästötalkoissa – haastamme tanssiurheilutoimijat mukaan

JULKAISTU: 11.10.2022, KATEGORIAT: Yleinen

Energiakriisi heijastuu liikuntapaikkojen käytön ja harrastamisen kustannuksiin. Energian säästäminen aina kannattavaa, mutta tulevina kuukausina myös ratkaisevan tärkeää liikuntaharrastusten toimintaedellytysten turvaamiseksi. Kansallisen Astetta alemmas -energiansäästökampanjan avulla varmistetaan, että energiaa riittää kaikkeen tarpeelliseen. Suomen Olympiakomitea on mukana kampanjassa ja haastaa mukaan kaikki liikunnan ja urheilun toimijat.

Me Tanssiurheiluliitolla lähdemme mukaan energiansäästötalkoisiin ja haastamme niin tanssiseurat ja -koulut kuin koko tanssiyhteisön mukaan!

Miksi liikunnan ja urheilun toimijoiden kannattaa olla mukana energiansäästötalkoissa?

 

Energiansäästö hillitsee seuroille ja harrastajille koituvia kustannuksia. Energian korkea hinta kasvattaa myös liikuntapaikkojen energialaskua, mikä voi heijastua tilojen käyttömaksuihin ja lopulta harrastamisen kustannuksiin.

Energiaa tulee säästää, jotta sitä riittää myös liikuntapaikoille. Kunnat etsivät mahdollisuuksia energiansäästöön ja valmistautuvat siihen, että sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Liikuntapaikkojen käyttäjinä voimme osaltamme vaikuttaa energiankulutukseen ja tehdä oman osamme, jotta liikuntapaikat pysyvät auki ja tarpeelliset valaistukset päällä. Liikuntapaikkojen sulkeminen olisi monella tapaa kestämätön ratkaisu. 

Energian kulutuksen vähentäminen on vastuullista ja edessä joka tapauksessa. Energiansäästötoimet kannattavat, oli kriisiä tai ei. Energiaa säästävät toimintatavat ja investoinnit ovat tarpeen joka tapauksessa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Tutustu alta erilaisiin energiansäästötapoihin

Alle on eritelty, miten tanssiseurat ja -koulu sekä yksilöt voivat kantaa oman kortensa kekoon koko Suomen energiansäästötalkoissa.

tanssiSeurat/-koulut

 

 • Lasketaan tai pyydetään tilan ylläpitäjää laskemaan seuran harjoitustilan lämpötilaa. Lämpötilan lasku asteella on monessa tilassa pieni tai lähes huomaamaton muutos, mutta säästää paljon energiaa. Lämpötilan laskeminen ei ole tarkoituksenmukaista, jos se vaikuttaa tilan käyttöön heikentävästi (esim. käyttäjäryhmien liittyvät vaatimukset tai valmiiksi alhainen lämpötila).
 • Aktivoidaan kimppakyytejä.
 • Kannustetaan kulkemaan liikkuen treeneihin.
 • Viestitään energiansäästöstä omissa kanavissa. Valmiit somekuvat täältä.

Jokainen meistä

 

 • Käytetään jalkavoimaa treenimatkoilla ja muilla arjen matkoilla, vähennetään autoilua. 
 • Mietitään omat kulkemiset etukäteen. Kysytään ja tarjotaan kimppakyytejä.
 • Lyhennetään suihkuaikaa ja säästetään lämmintä vettä. 
 • Vähennetään kotisaunan lämmittämistä. Sen sijaan hyödynnetään urheiluhallin saunaa.
 • Pestään treenivaatteita vain tarpeen mukaan, kerralla täysiä koneellisia.
 • Tuodaan talkoisiin uutta energiaa kannustamalla jalkaenergian hyödyntämiseen ja tartuttamalla talkookipinää omaan lähipiiriin ja verkostoihin.
 • Lisää energiansäästövinkkejä ja kansallisen kampanjan viestintämateriaaleja: www.astettaalemmas.fi/saastovinkit

Nousevat harrastuskulut voivat vaikuttaa monien mahdollisuuteen harrastaa, joten pidetään huolta meidän tanssiyhteisöstä – yhdessä.