Hatsolo kilpailee viikonloppuna World Gamesissa – tutustu tarinaan breikkarin takana

JULKAISTU: 6.7.2022, KATEGORIAT: Breaking

Johannes Hattunen, 37, tunnetummin Hatsolo, lähtee tällä viikolla edustamaan Suomea Yhdysvaltojen Birminghamissa järjestettävään The World Games -tapahtumaan (7.-17.7). The World Games on neljän vuoden välein järjestettävä huippu-urheilun suurtapahtuma, jossa kilpaillaan useissa eri lajeissa. Hatsolo edustaa Suomea breikkauksessa, joka on ensimmäistä kertaa mukana kisoissa.

Kuva: Johanna Rontu

Vuoden 2022 World Gamesiin otettiin breikkauksessa mukaan ainoastaan maailman 32 parasta breikkaajaa – 16 naista ja 16 miestä. Tämän vuoksi jo karsinta itse kisoihin on ollut armotonta. Hatsolo kisaa alkuerässä tämän viikon lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 3.55-5.15 Suomen aikaa (lauantaina 9.7. klo 19.55-21.15 paikallista aikaa). Heti seuraavana päivänä on ohjelmassa jatkokilpailut aina neljännesfinaalista finaaliin. Kisoja voi seurata World Gamesin nettisivuilta, josta löytyy myös aikataulut, tulokset ja muut lisätiedot. Liveseuranta myös olympics.com-sivustolta (linkki artikkelin lopussa).

Pienistä alkuvuoden nilkka- ja polvivaivoista huolimatta Hatsolon valmistautuminen World Gamesiin on mennyt mallikkaasti. Syksyllä menestystä tuli hienosti kansainvälisellä rintamalla, kun hän nappasi mukaansa syksyn EM-kisoista pronssia. Keväällä hän kisasi ainoastaan Italiassa, jossa voitti hopeaa. Hatsolo on lähdössä innoissaan kohti kisoja. “Muistan, kun sillon junnuna pelannut Commodore 64:lla World Games -peliä ja sit sinne pääsee. Ei breikkikään oo aiemmin tossa ollut ja se on kummiskin kansainvälisen Olympiakomitean kakkoskisa. Siistii päästä sinne!” toteaa Hatsolo.

Viikonlopun World Games -lavalla ei ole kuitenkaan luvassa sitä tuttua ”Hatsoloa”, koska Hatsolo on pyrkinyt määrätietoisesti uudistumaan ja luomaan kevään aikana uutta.  Hän on muuttanut suhdettaan musiikkiin ja pyrkii nyt olemaan aiempaa aktiivisempi toimija luoden kehollaan erilaisia rytmejä sen sijaan, että vain kuuntelisi musiikkia. Hän kokeekin mielenkiintoiseksi sen, ettei ole ehtinyt oikein vetää uusia juttujaan missään ennen World Gamesia. “Nähdään World Gamesissa sitten miten toimii”, Hatsolo myhäilee.

Hatsolo ei ole luonut itselleen sijoitustavoitteita World Gamesiin, vaan aikoo totuttuun tyyliinsä kilpailla rennosti uskoen omaan juttuunsa ja katsoa, mihin se vie. Pitkän ja onnistuneen uransa ansiosta Hatsolo kokee nykypäivänä pystyvänsä kisaamaan, tanssimaan ja treenaamaan rennosti sekä myös kokeilemaan ennakkoluulottomasti uudenlaista tyyliään World Gamesin kaltaisella isolla lavalla. Hänestä on mahtavaa, että  on voinut palata takaisin siihen lapsenomaiseen iloon ja nautintoon, mistä hänen koko uransa on lähtenyt liikkeelle.

Koulun discosta maailman huipulle

Hatsolo on breikannut aktiivisesti jo vuodesta 1998 lähtien ja vakiinnuttanut paikkansa breikkiskenessä maailman parhaiden joukossa “White Gorillana”. Breikkikärpänen puri jyväskyläläistä Hatsoloa ensimmäisen kerran, kun hän uskaltautui osallistumaan 8.-luokkalaisena yläasteen discoon. Discossa hän huomasi, kuinka illan aikana breikkirinkiin osallistuneet pystyivät vakuuttamaan muut discossa olevat pelkällä elekielellään. Ajatus siitä, että on mahdollista pystyä ilmaisemaan itseään vahvasti ilman verbaalisuutta, innoitti Hatsoloa hakeutumaan ensimmäiselle breikkitunnilleen.

Breikkauksesta tulikin Hatsololle kieli, jolla hän on pystynyt voimakkaasti ilmaisemaan itseään sekä koettelemaan rajojaan. Breikkaus on myös antanut Hatsololle mahdollisuuden oppia kohtaamaan pettymyksiä, murtautumaan kuorestaan sekä reflektoimaan sitä, kuka on, uudelleen ja uudelleen. Näiden lisäksi breikkaus on tuonut paljon mahtavia kokemuksia sekä elinikäisiä ystäviä. 

Lajin koukuttavuus sekä Hatsolon sisäinen motivaatio harjoitella itsenäisesti ja luoda innovatiivisesti omannäköisiä, uusia juttuja ovat niitä asioita, jotka ovat lopulta vieneet hänet tähän pisteeseen – aikansa kovimpaan breikkikilpailuun. Pitkän breikkiuransa rinnalla Hatsolo on ehtinyt luoda uraa muillakin tavoin. Hän on pystynyt ammentamaan breikkauksesta oppimiaan taitoja myös yrittäjänä. Hatsololla on nykyään oma kuntosaliketju ja tanssikoulu, joiden lisäksi hän toimii motivaatiopuhujana ja on kirjoittanut kirjan “Elämä breikkarin silmin”.

Hatsolo oli jo ehtinyt jättää suuremmat breikkiareenat, kunnes tuli tieto breikkauksen olympiastatuksesta. Silloin Hatsolo päätti ottaa vielä kerran selvää siitä, mihin hän voi pystyä breikkauksen saralla. Siksi Hatsolo palasi viime vuonna takaisin kilpailulavoille ja fokusoitui täysin breikkaukseen. World Games on nyt ensimmäinen kovan luokan etappi, jonka jälkeen Hatsolo tähtää tosissaan olympiapaikkaan Pariisin 2024 olympialaisissa. Hän aikoo laittaa kaiken likoon olympialaisiin, joiden karsinnat alkavat World Gamesin jälkeen heinäkuussa.

Kipinästä roihuksi – usko siihen, mitä teet

Hatsolo muistelee hymyssä suin teini-iässä syntynyttä palavaa kipinää breikkausta kohtaan, johon hän on taas päässyt kiinni. Hän oli teini-iässä opinto-ohjaajalleen painottanut sitä, kuinka hän haluaa olla breikkari, ja maailman paras sellainen. Matkalle on osunut useita, jotka ovat kyseenalaistaneet Hatsolon elämänvalintaa breikkarina, mutta nyt parinkymmenen vuoden jälkeen on käynyt selväksi, kuinka usko omaan tekemiseen on kantanut elämässä.

Kaikkein tärkeintä on Hatsolon mukaan uskoa omaan juttuunsa, olipa kyseessä mikä tahansa asia. Hän haluaakin tuoda omaa tarinaansa esille, jotta muutkin uskaltaisivat uskoa itseensä ja olla lannistumatta. “Uskominen tarkoittaa sitä, että vaikka maailma ei olisi vielä valmis, ei ole tietoakaan mistään olympialaisista, niin sä silti teet ne kaikki vuodet sitä juttua ja ehkä sitten oman panoksensa ansiosta maailma muuttuu. Se vaatii uskoa ja se tapahtuu kaikkien niiden vuosien aikana, vaikka olisi aikoja, jolloin kukaan muu ei usko sun juttuun. Luota omaan juttuusi – se mitataan vuosien jälkeen.”

Hatsolo kannustaakin kaikkia seuraamaan World Gamesia, sillä koskaan ei voi tietää, mistä kipinä uuteen harrastukseen voi syntyä. “Siellä on paljon erilaisia mageita lajeja ja maailman parhaat siellä. Sieltä voi ehkä löytyä semmonen [laji], joka kiinnostaa ja koukuttaa mukaan. Helpoin tapa innostua on nähdä tosi taitavia tyyppejä tekemässä sitä juttua. Ehkä siitä voi saada jonkun kipinän, et hei tota mä haluun kokeilla ja sit se voikin olla elämänmittainen matka.”

Seuraa Hatsolon World Games -kilpailua livenä osoitteesta: https://olympics.com/en/sport-events/the-world-games-2022-birmingham/ tai theworldgames.com.

Kannustetaan hymypoika voittoon!