Tunnistatko kilpailumanipulaation?

JULKAISTU: 8.4.2022, KATEGORIAT: Koulutustiedotteet, Seuratiedotteet

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry on julkaissut Reilusti paras -verkkokoulutuksen, joka auttaa urheilijoita, valmentajia ja muita urheilutoimijoita tunnistamaan kilpailumanipulaatioon liittyviä haasteita ja tilanteita. Reilusti paras -verkkokoulutus toimii Puhtaasti paras -antidopingkoulutuksen rinnalla, jonka avulla jo yli 10 000 urheilutoimijaa on päivittänyt antidopingtietämystään.

Kilpailumanipulaation tunnistaminen on lähtökohta siihen puuttumiselle ja sen torjumiselle. Usein kilpailumanipulaatio liitetään kiinteästi urheiluvedonlyöntiin, mutta kilpailumanipulaatio voi olla paljon muutakin. Se on kilpailun lopputulokseen tai kulkuun vaikuttamiseksi tehty tarkoituksellinen järjestely, toimenpide tai laiminlyönti, joka poistaa osittain tai kokonaan urheilun luonteeseen kuuluvan ennakoimattomuuden ja jolla saavutetaan oikeudetonta etua itselle tai muille. Etu voi olla taloudellista tai urheilullista.

– Meistä jokaisella on vastuu suojella reilua peliä ja urheilua. Kilpailumanipulaatio on hyvin monisyinen ilmiö ja siksi kaikkien urheilutoimijoiden on tärkeä tunnistaa tilanteet, joissa pienet, harmittomilta tuntuvat teot voivat tuhota urheilu-uran. Suorita sinäkin Reilusti paras -verkkokoulutus, sanoo entinen tennisammattilainen, nykyinen valmentaja Jarkko Nieminen.

SUEKin Reilusti paras -verkkokoulutus ohjaa pohtimaan ja miettimään oman lajin mahdollisia ongelmia, riskejä. Raja vilpin ja parhaaseen suoritukseen pyrkimisen välillä voi olla epäselvä, ja siksi jokaisen urheilutoimijan on tärkeä tunnistaa kilpailumanipulaatioon liittyvät tilanteet ajoissa ja osata toimia oikein ongelmien kitkemiseksi.

– Verkkokoulutus on hyvä työkalu eri kohderyhmille. Koulutuksen voi suorittaa esimerkiksi oppilaitoksissa, harjoitusten yhteydessä tai omatoimisesti. Videoilla urheilijat ja valmentajat kertovat omista kokemuksistaan. Kiitos kaikille mukana olleille urheilijoille ja valmentajille panoksesta kilpailumanipulaation torjuntaan. Konkreettisten esimerkkien avulla jokainen voi tunnistaa riskitilanteita myös omassa lajiympäristössään, sanoo SUEKin koulutuspäällikkö Petri Koskela.

Reilusti paras -koulutuksen suorittaminen vie noin puoli tuntia, ja lyhyen loppukyselyn onnistuneesti suorittamalla koulutuksesta saa diplomin. Koulutus julkaistaan ruotsiksi ja englanniksi kevään aikana.

Reilusti paras -verkkokoulutus kilpailumanipulaation torjuntaan (linkki avautuu toisella verkkosivustolla)