Blogi: Tanssi on superharrastus, joka liikuttaa ja tukee oppimista

JULKAISTU: 12.8.2021, KATEGORIAT: Blogi

Hyvät seuratoimijat,

Kuten musiikilla, myös tanssilla on todettu olevan yhteys kielelliseen oppimiseen ja se vaikuttaa myönteisesti mm. keskittymiskykyyn luokkahuoneessa. Tanssin on todettu tukevan lapsen motorista kehittymistä ja kouluvalmiutta ja sillä on positiivinen vaikutus muistiin ja oppimiskykyyn läpi elämän. Tanssi tekee hyvää aivoille, kehittää tasapainoa ja tarkkaavaisuutta. Tanssin ja tanssiterapian on todettu vähentävän ahdistusta ja masennusta myös lapsilla ja nuorilla. Lisäksi harrastamisella ja ryhmään kuulumisella on merkittävä vaikutus lapsen ja nuoren oppimiselle ja koulumenestykselle, sosiaaliselle kehittymiselle ja vuorovaikutukselle, ryhmässä toimimiselle sekä itsetunnolle.”  (ks.  tiedosto alla)

Koulut ovat alkaneet ja tanssiseuroissa valmistaudutaan kouluyhteistyöhön ja koulujen iltapäiväkerhojen käynnistämiseen.  Joissakin seuroissa asia on vielä harkinnassa. Yksi asia on varma, että parempaa houkutinta ja markkinointiviestiä meillä ei voi kouluille, oppilaille ja erityisesti oppilaiden vanhemmille olla, kuin tuo yllä oleva kooste tanssin terveydellisistä, kasvatuksellisista ja oppimista edistävistä vaikutuksista.

Mustapaitaiset pojat tanssilattialla

Monilla paikkakunnilla tanssiurheiluseurojen koordinoimat ja ohjaamat tanssiliikunnan iltapäiväkerhoryhmät ovat jo arkipäivää. Sen kautta seurat ovat saaneet lapsia ja junioreita mukaan myös omaan toimintaansa.

Kunnilla ja kaupungeilla on koulujen iltapäiväkerhotoiminnassakin erilaisia käytäntöjä, jotka on hyvä selvittää etukäteen. Kokemuksen mukaan se on todettu kuitenkin kaikille yhteiseksi, että huolellinen kouluyhteistyön suunnittelu sekä siihen liittyvän resurssoinnin ja viestinnän varmistaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä.  Kun yhteistoiminta on valmiiksi organisoitu ja järjestelyt tehty mahdollisimman helpoksi ja valmiiksi myös opettajille, koulut ovat suhtautuneet hankkeisiin ja kerhoihin hyvin myönteisesti sekä auttaneet osaltaan toiminnan tiedottamisessa ja viestinnässä.

Olemme Tanssiurheiluliitossa koonneet eri hankkeista sekä käytännön kokemuksista esiin nousseita huomioita, periaatteita ja käytännön vinkkejä seuroille, jotka ovat suunnittelemassa kouluyhteistyötä ja mahdollista päiväkerhotoimintaa omalle paikkakunnalleen. Tiedosto on runsas, mutta sitä ei ole syytä säikähtää. Seurat ovat erilaisia, samoin kuin niiden toimintaympäristöt, olosuhteet, edellytykset ja ehkä haasteetkin. Työn tueksi tarvitaan erilaisia työkaluja, joista seurat voivat napata juuri ne ideat ja vinkit, jotka palvelevat parhaiten omaa seuraa.

Tsemppiä kouluyhteistyöhön ja hyvää alkanutta syyskautta kaikille!

Toivottavat Auli ja Katriina

Tiedosto: Ohjeita ja hyviä käytäntöjä seurojen kouluyhteistyön tueksi