Tähtiseura-ohjelma kutsuu urheiluseurat kehittämisen polulle

JULKAISTU: 4.8.2021, KATEGORIAT: Kampanja, Seuratiedotteet

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen yhdessä kehittämä laatuohjelma.  Tähtiseura-ohjelma tarjoaa urheiluseuroille monenlaisia mahdollisuuksia oman toiminnan kehittämiseen. Ohjelmassa mukana on jo 800 seuraa.  

Tähtiseura-ohjelma on maksuton ja kaikille avoin laatuohjelma

Urheiluseurat liikuttavat laajoja joukkoja – aina lapsista ikääntyviin. Seurat ovat muotoutuneet toimintakentältään yhä monimuotoisemmiksi. Tähtiseura-ohjelma tarjoaa urheiluseuroille monia mahdollisuuksia oman toiminnan kehittämiseen. Laatuohjelma on maksuton ja kaikille seuroille avoin. Kaikki ovat tervetulleita – olipa seuranne suuri tai pieni.

Laatuohjelmassa seurat tekevät kehittämistyötä seuran omien tavoitteiden mukaisesti omassa tahdissaan. Tähtiseura-ohjelma tarjoaa työkaluja ja asiantuntijoiden apua seuran itsearviointiin, auditointiin sekä helppokäyttöisen Tähtiseura-verkkopalvelun Suomisportissa.

– Seurat eivät ole kehittämisen polulla yksin. Heille on läpi prosessin tarjolla tarvitsemaansa asiantuntevaa tukea ja apua niin Olympiakomitean seuratiimin kuin seurakehittäjien toimesta, korostaa Olympiakomitean seuratoiminnan johtaja Jaana Laurila.

Kehittämisen polun aloittaminen on jo tärkeä askel 

Tähtiseura-laatuohjelman taustalla vaikuttaa ajatus toiminnan jatkuvasta parantamisesta, jotta seura voi vastata jäsentensä ja toimintaan osallistuvien muuttuviin tarpeisiin.

– Vaikka Tähtimerkki on laatuohjelman tunnus, voivat seurat osallistua kehittämisen polulle ja hyödyntää ohjelman työkaluja myös tavoittelematta merkkiä. Seuran kehittämistarpeiden tunnistaminen on ensiaskel kohti laadukkaampaa seuratoimintaa, toteaa Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja.

– Tähtiseuraprosessi avasi silmät sille, missä olemme jo hyviä ja mitä pitää vielä kohentaa. Se oli hyvin rakentava ja rento prosessi, jossa yksissä tuumin saatiin työstettyä näitä asioita ja päästiin maaliinkin, pohtii Espoon Telinetaitureitten toiminnanjohtaja Olli-Pekka Lintula.

Tähtiseura-ohjelmassa mukana on nyt jo 800 seuraa

Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtajan Jaana Laurilan mukaan Olympiakomitean ja lajiliiton myöntämä Tähtiseuratunnustus viestii seuran laadukkaasta toiminnasta ja houkuttelee seuraan uusia harrastajia ja yhteistyökumppaneita.

– Meille on tärkeää, että urheiluseurat menestyvät nyt ja tulevaisuudessa liikuttamalla lapsia, aikuisia ja huippu-urheilijoita sekä rakentamalla yhteisöllisyyttä. Siksi haluamme auttaa urheiluseuroja kehittymään, korostaa Laurila.

Tällä hetkellä Tähtiseura-ohjelman kehittämispalveluja hyödyntää jo 800 urheiluseuraa.

– Uskon vahvasti, että määrä tulee tulevaisuudessa kasvamaan. Näen Tähtimerkin selkeänä todisteena siitä, että seuran toiminta on modernia, vastuullista ja laadukasta. Tähtimerkin omaavat seurat ovat urheiluseurojen edelläkävijöitä, Laurila summaa.

Lisätietoa Laatuseurat-sivulta ja tähtiseurat.fi (linkki avautuu toisella verkkosivustolla)

Katso Tähtiseura-ohjelman esittelyvideo (pit. 2,40 min)

Haastateltavina Espoon Telinetaitureitten toiminnanjohtaja Olli-Pekka Lintula, Tampereen Pyrinnön suunnistuksen harrasteryhmän koordinaattori Tiina Jussila, Uinti Tampereen puheenjohtaja Jari Räikkönen ja GrIFK jääkiekon valmentaja Emma Terho.