Blogi: Puheenjohtajan kynästä

JULKAISTU: 26.8.2020, KATEGORIAT: Blogi

Leena LiusvaaraOlihan virkistävää viettää liiton strategiapäiviä Helsingissä 7. – 8.8. ihan kasvokkain, samassa tilassa ilman luureja päässä. Muutama liittohallituksen kokoukseen kutsun saanut osallistui matkojen päästä etänä, mutta Teamsin kautta saatiin yhteydet toimimaan.

Ihan keskeisin keskustelunaihe oli liiton organisaatiomuutoksen vaihe. Vuoden 2019 lopulla alkoi organisaatiomuutoksen suunnittelu yhdessä kehittämistyöryhmän kanssa, sekä ensin livenä, että myöhemmin keväällä verkon välityksellä. Hallitukselle esiteltiin organisaatiokaavion versio, josta käytiin erinomaisen runsasta lähetekeskustelua. Tärkeä muutos on tuottaa kentän palvelemisen parantamiseksi sellainen organisaatio, jonka keskiössä ovat toimialueet. Toimialueella tarjotaan palveluja kaikille STUL:n lajeille, tasapuolisesti, tasa-arvoisesti, asiantuntijajohtoisesti ja tehokkaasti. Lajien sisäiset koordinaatioryhmät, jossain tapauksissa hallitukset, kehittävät kunkin lajin kilpailutoimintaa, sääntöjä ja pohtivat lajin tulevaisuuden näkymiä. Liittohallituksen tehtävä on pääasiassa tarkastella toimialojen strategianmukaista toimintaa sekä huolehtia tasapainoisesta taloudesta.

Kevätkokouksen alkupuheenvuorossa avasin jäsenistölle tämän projektivaiheen organisaatiokaaviota. Se ei ole vielä valmis, ja hallitus päättää kehittämistyön tiekartasta seuraavassa kokouksessaan tulevana viikonloppuna. Suunnitelmissa on, että syyskokouksessa marraskuussa asia saataisiin päätökseen jäsenistölle.

Organisaatiomuutos ja talousarviosuunnittelu ovat tärkeitä myös siksi, että lajiliiton tulee pyrkiä ennakoimaan kaikin tavoin tulevaisuuden rahoitusmalleja mm. valtion yleisavustuksen osalta.

===

Liittohallitus kuuli kaikkien lajien, jaosten ja ryhmien akuuteimmat uutiset. Puheenjohtajiensa esittämänä saimme kuulla, mitkä ovat kriittisimmät kehittämistä kaipaavat asiat. Keskusteluissa ja puheenvuoroissa palattiin useasti liiton arvoihin:

Myönteinen – Rohkea – Vastuullinen – Kunnioittava -> Yhdessä.

Usein esitysten reflektointikeskusteluissa palattiin myös organisaatiouudistuksen kaavioihin. Monet asiat saadaan selkiytettyä korjaamalla palvelutoimintoja paremmiksi.

===

Elämme muuttuvassa maailmassa, jossa yhteisöllisyys ja osallisuus ovat tärkeitä arvoja. Korona-aika on yhdistänyt ihmiskuntaa eri tavalla kuin ennen. Viruksen vaikutukset mm. tanssiurheilutoimintaan Suomessa ja ulkomailla ovat olleet mittavat. Kilpailutoiminta on ollut seisahduksissa ja vasta kesällä on päästy treenaamaan yhdessä. Vakio- ja latinalaistanssien osalta kansainväliset kilpailut käynnistyvät hitaasti ja kansainvälinen ranking-lista on jäädytetty toistaiseksi. Myös WRRC on ilmoittanut loppuvuoden kisatauosta.

Kilpailutoiminnan uudelleen käynnistäminen on kuitenkin akuuteimpia asioita kotimaassa. Liittohallitus vahvisti jäsenille lähetettävän ohjeistuksen kilpailujen ja tapahtumien järjestämiseksi. Koska koronatilanne ei ole ohi, ja edelleenkin kaikenlainen suojautuminen ja käsihygienia, sekä ehdottomasti oireisena kotona pysyminen, ovat osa normaalia arkeamme – myös tanssisaleilla – liittohallitus seuraa jatkossakin huolellisesti viranomaisten ohjeistuksia. Myös kilpailijoiden on hyvä tutustua liiton ohjeisiin kilpailujärjestäjille, sillä niissä on ohjeita, jotka vaikuttavat kilpailupäivän kulkuun.

===============

Kauden käynnistyessä uudelleen haluan myös muistuttaa liiton eettisistä ohjeista ja arvoista, jotka koskevat jokaista. Reilun pelin hengen on oltava kaikessa mukana. Ohjaava tukee ohjattavaa, kokenut auttaa noviisia, tietävämpi ohjaa kysyjää. Kukaan ei ole parempi toista – olemme eri vaiheissa kehittymisen kaarta oman rakkaan lajimme parissa. On erityisen tärkeää tunnistaa ne kohdat, jolloin valtaa ja auktoriteettia käyttävä osapuoli voi käyttää asemaansa väärin. Avuksi näihin tilanteisiin on kehitetty mm. valmentajan eettiset ohjeet, jotka ovat selkeät ja helppolukuiset. Liiton puheenjohtajana edellytän, että jokainen valmentaja ja ohjaaja, tanssilajista riippumatta, sitoutuu liiton eettisiin normistoihin kaikessa toiminnassaan. Vaikeissa asioissa voi yhteyttä ottaa mm. verkkosivuston etoleyksin.fi -kautta.

Kannustan urheilijoita, valmentajia ja tukijoukkoja avoimeen keskusteluun tanssiurheilun turvallisuudesta. Liittohallitus sai strategiapäivien yhteydessä kuulla myös SUEK:n pääsihteeri Teemu Japissonin raportin seksuaalisen häirinnän ja sukupuoleen liittyvän syrjinnän tilanteesta urheilussa. Syyskuussa, raportin julkaisun jälkeen saatte tietää, miten tanssiurheilulla tuossa SUEK:n organisoimassa kyselyssä meni.

=============

Pitäkää itsestänne ja toisistanne hyvää huolta, pysytään terveinä, ja pidetään yhteyttä!

Tanssiterveisin,

Leena Liusvaara
puheenjohtaja

ps. Ottakaahan yhteyttä kouluihin. Vähitellen liikuntatuntien tanssitunnit saattavat jo olla koulun tiloissa mahdollisia. Ulkona voi myös aktivoida esi- ja alakoululaisia tanssiliikuntaan. Opettajat ottavat mieluusti asiantuntijoita, jos vain koronatilanne sen sallii. Monissa kouluissa kerhotoiminta on koronatilanteesta huolimatta avattu jo kerhotoiminnalle.

Ottakaa seuroissa myös hyöty irti syyskuussa käynnistyvän viihdeohjelman tuomasta kiinnostuksesta. Esitelkää omaa tanssilajivalikoimaanne, kutsukaa kokeilemaan avoimiin oviin, järjestäkää omia tähtitansseja jne. turvallisesti ja vastuullisesti.

Lue lisää: