Salme Raukovaara in memoriam

JULKAISTU: 14.12.2019, KATEGORIAT: Seuratiedotteet
Salme ja Asko Raukovaara
Salme ja Asko Raukovaara (in memoriam, 13.3.2019) vuonna 2015 Tanssi-Finlandia -palkittuina
(kuva: Heikki ja Vieno Ketonen)

Suomen Tanssiurheiluliitto ry sai perjantaina 13.12. suru-uutisia Oulusta. Tanssiurheiluvalmentaja ja oululaisen tanssiurheiluperinteen Grand Old Lady Salme Raukovaara on kuollut. Salmen tytär Tuula ehti viestiä vain noin viikkoa aiemmin Salmen sairastuneen vakavasti. Monet Salmen kanssa työskennelleet sekä runsas joukko hänen oppilaitaan sekä kollegoja, kotimaasta ja ulkomailta, ehtivätkin lähettää Tuula-tyttären välityksellä vielä terveisensä Salmelle. Elämän liekki oli kuitenkin jo hiipumassa.

Salme Raukovaaran työ yhdessä miehensä Askon kanssa muistetaan uraauurtavana Pohjois-Suomen tanssiurheilukipinän synnyttäjänä. Kipinä levittäytyi myös muualle Suomeen. Salme oli perustamassa oululaista Telemark Team ry:tä vuonna 1965, ja ensimmäinen suomalainen menestysaalto maailmalla oli pitkälti juuri Raukovaaran pariskunnan ansiota. Monet suomalaiset nimekkäät ja menestyneet tanssijat ovat saaneet uraansa eväät Salmelta.

Salme Raukovaara oli myös luokanopettaja ja hänen tanssioppilaidensa mukaan Salmen valmennuksessa oppi samalla käytöstavat ja sen, miten toisia ihmisiä otetaan huomioon.

Salme loi miehensä Askon kanssa Ouluun oman tanssiopistonsa ja sieltä he määrätietoisesti ohjasivat kilpailevat parit Telemarkin seuratoiminnan kautta kilpalattioille. Raukovaarojen rooli kansallisen lajiliittotoiminnan organisoimisessa 1970-luvulla oli keskeinen.

Salme Raukovaaralle myönnettiin Suomen Tanssiurheiluliitto ry:n kultainen ansiomerkki vuonna 2005.

Salme ja Asko Raukovaaralle vuonna 2011 myönnetty Oulu-mitali numero 37 annettiin yhteisesti molemmille heidän elämäntyöstään tanssiurheilun, tanssitaiteen ja tanssinopetuksen hyväksi. Vuonna 2015 Salme sai miehensä Askon kanssa Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalassa elämäntyöpalkinnon sekä Heikki ja Vieno Ketosen Tanssi-Finlandia -palkinnon. Salme Raukovaara oli myös Telemark Team ry:n kunniajäsen.

Rautarouvan työn hedelmiä korjataan vielä pitkään monessa tanssiurheiluseurassa ympäri Suomea, ja Salme Raukovaaran poismeno jättää suuren aukon kotimaiseen tanssiurheilun toimintaympäristöön. Raukovaarojen tapa opettaa, kasvattaa ja luottaa yhteisöllisyyteen toimivat edelleen. Salme alusti liiton Open Forum -tapahtumassa 2014 seuratyön ja valmennuksen merkityksestä. Hänen sanomaansa oli helppo uskoa ja ottaa opiksi. Opettajamaisella otteella Salme esitti viestinsä suoraan, kainostelematta. Salme Raukovaara toimi tuomarina vuosikymmenien ajan samalla seuraten tanssiurheilun kehittymistä ja osallistuen keskusteluun – kriittisesti, mutta rakentavasti.

Grand Old Lady on poissa, mutta hänen perintönsä kasvattajana, opettajana, valmentajana ja kehittäjänä elää. Suomen Tanssiurheiluliitto ry kunnioittaa Salme Raukovaaran muistoa esittäen samalla syvän osanottonsa Salme Raukovaaran perheelle ja muille läheisille.