In memoriam, Asko Raukovaara

JULKAISTU: 13.3.2019, KATEGORIAT: Yleinen

Suomen Tanssiurheiluliitto ry vastaanotti suru-uutisen Oulusta tiistaina 12.3.2019. Valmentaja ja vuosikymmenten aktiivinen seuratoimija, suomalaisen tanssiurheilun Grand Old Man, Asko Raukovaara on poissa.

Asko Raukovaara loi yhdessä puolisonsa Salmen kanssa Pohjois-Suomen tanssiurheilun nollapisteestä ja hänen työnsä ansiosta myös muu Suomi sai kipinän aloittaa toimintaansa määrätietoisemmin.

Telemark Team ry:n päävalmentajana sen perustamisesta, vuodesta 1965 lähtien toiminut Asko Raukovaara teki Suomea ja Oulua tunnetuksi myös maailmalla tanssiurheilun saralla. Hänen valmentamansa tanssiurheilijat saivat menestystä sekä kansallisissa että kansainvälisissä kilpailuissa. Ensimmäinen suomalaisen tanssiurheilun menestysaalto maailmalla oli pitkälti juuri Raukovaarojen ansiota. Asko Raukovaaran määrätietoinen uurastus innosti nuoria tanssiurheilun pariin Oulussa ja ympäri Suomen.

Asko Raukovaara toimi Telemark Team ry:n puheenjohtajana useiden vuosien ajan vuodesta 1967 lähtien. Hän oli mukana perustamassa Suomen Valtakunnallista Tanssiliittoa vuonna 1968, jonka puheenjohtajaksi hänet myös valittiin liiton ensimmäiselle vuodelle. Raukovaaran rooli STUL ry:n toiminnan alkuvuosina oli merkittävä – ja vielä viime vuosiin saakka Asko jaksoi lähettää viestejä, kannustusta ja kehittämisideoita. Asko jätti myös viimeisinä aikoinaan haasteen kaikille suomalaisille tanssiurheiluseuroille: järjestäkää tanssiurheilutapahtuma ”Tanssii Valtuuston Kanssa” paikkakunnallanne, ja tehkää lajiamme tunnetuksi!

Asko Raukovaara toimi 1980-luvulla Tanssiurheilun Keskusliiton Ryhmä -85 juniorivalmentajana. Asko Raukovaaralle myönnettiin Suomen Tanssiurheiluliitto ry:n kultainen ansiomerkki vuonna 2005.

Asko ja Salme Raukovaaralle vuonna 2011 myönnetty Oulu-mitali numero 37 annettiin yhteisesti molemmille heidän elämäntyöstään tanssiurheilun, tanssitaiteen ja tanssinopetuksen hyväksi. Vuonna 2015 Asko sai vaimonsa Salmen kanssa Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalassa elämäntyöpalkinnon.

Salme ja Asko Raukovaara
Salme ja Asko Raukovaara v. 2015 saatuaan Tanssi-Finlandia –tunnustuksen Helsinki Open -kilpailuorganisaation myöntämänä.
© Heikki ja Vieno Ketonen

Asko Raukovaaran poismeno jättää suuren aukon kotimaiseen tanssiurheilumaailmaan. Jääköön Askon perintö meille malliksi seuratyöstä ja valmennuksesta, jossa tavoitteet ovat kirkkaat ja sydän on mukana – sekä sillanrakentamisesta joskus erimieliselläkin lajikentällä. Askon taito tuoda ihmiset yhteen ja rakentaa luottamusta jääköön myös meille kaikille muistoksi hänestä.

Suomen Tanssiurheiluliitto ry kunnioittaa Asko Raukovaaran muistoa esittäen samalla syvän osanottonsa Asko Raukovaaran perheelle ja muille läheisille.