Kunnossa Kaiken Ikää -hanke Easy Dance Club

JULKAISTU: 9.10.2018, KATEGORIAT: Seuratiedotteet

Suomen Tanssiurheiluliitto ry käynnisti elokuussa 2018 kaikille jäsenseuroilleen avoimen haun, jossa seurat pääsivät tekemään oma ehdotuksensa liikuntaohjelmasta. Ohjelma on tarkoitus levittää hankevuoden jälkeen kaikille jäsenseuroille täydentämään näiden palvelutarjontaa ja edistämään jäsenhankintaa.

Ohjelma oli suunniteltu toteutuvan KKI -hankkeena, joten kohderyhmäksi oli nimetty liikuntaharrastustaan aloittavat aikuiset.  Liitto sitoutui hankkeeseen tukemalla seuraa taloudellisesti hankkeeseen kuuluvalla seuran omavastuuosuudella.

Tehtävänantona oli, että seurat suunnittelevat, tuotteistavat ja palvelumuotoilevat ohjelman sekä tekevät siitä KKI -hankehaun syyskuussa 2018. Ohjelma on tarkoitus toteuttaa vuoden 2019 aikana, jonka jälkeen liitto on sitoutunut ohjelman juurruttamiseen ja jalkaannuttamiseen eri puolille Suomea. Tämän vuoksi hankkeessa painotettiin erityisesti sen helppoa monistettavuutta, markkinointia ja järjestämistä.

Liiton hallitus sai käsittelyynsä määräaikaan mennessä kolme hakemusta, joista kaikki tunnistetiedot oli poistettu. Hallitus valitsi kuopiolaisen Tanssiseura J&V:n ehdotuksen yhteistyöhankkeeksi.

KKI -haussa hankkeen nimeksi tuli Easy Dance Club (EDC).  Kyseessä on uudenlainen tanssimuoto, jonka juuret ovat Englannissa. Sieltä se on levinnyt Sequence Dance Clubin nimellä erityisesti brittiläisen kansainyhteisön maihin.

Kyseessä on paritanssin muoto, jota tanssitaan ryhmämuodostelmassa. Tanssimuotoa voisi verrata vaikkapa lukiolaisten vanhojen tansseihin. Ohjelmassa käytetään tuttuja ja helppoja askelkuvioita eri tansseista. ESC ei ole kuitenkaan vakio- tai latinalaistanssia. Siksi ohjelma sopii erityisen hyvin vasta-alkajille, sillä pääosassa ovat yhteisöllisyys, liike, ilo ja tanssin riemu, ei tanssitekniikka.

Nimiyhdistelmä ”Club” viittaakin siihen, että ohjelmistossa voi käyttää yhtä hyvin suomalaisille tuttuja perinteisempiä tansseja. Ohjelmaa voi vapaasti kehitellä ryhmän toiveiden ja taitojen mukaisesti. Jatkuvuus taataan sillä, että ohjelma etenee progressiivisesti vaikeusastetta ja tanssien määrää lisäämällä kaudesta toiseen. Edistyneemmät voivat osallistua myös tapahtumiin ja tanssinäytöksiin. Tai jopa jatkaa tanssilajien alkeisryhmiin. Harrastusmuoto sopii hyvin myös vakio- ja latinalaistanssissa tai lasten ryhmissä olevien lasten vanhemmille.

Tanssimuoto sopii kaikille, lapsista ja koululaisista ikäihmisiin. Parin voi muodostaa myös samaa sukupuolta olevat harrastajat. Tässä kohderyhmänä ovat kuitenkin vähän liikkuvat tai vasta liikuntaharrastustaan aloittavat työikäiset, joilla säännöllinen ja monipuolinen liikunta halutaan juurruttaa pysyvästi osaksi harrastajan arkipäivää. Terveysvaikutusta täydentää tietoiskuin toteutettava terveyskasvatuksellinen osuus.

Ohjaajalla itsellään on hyvä olla ainakin jonkinasteinen vakio- ja latinalaistanssitausta sekä ohjaajakokemusta.

Lisätietoa hankkeesta: Katriina Lahti GSM +358 50 595 5358