Tanssiurheilun startti nuorten olympialaisissa, Buenos Airesissa

JULKAISTU: 7.10.2018, KATEGORIAT: Yleinen

Nuorten olympialaiskilpailuihin tänä vuonna lisätyistä uusista lajeista yksi puhuttuttaneimpia lienee breaking, jonka urbaanit lähtökohdat ja nuorisokulttuurin imago istuvat kuitenkin nuorten olympialaisten lajilistaukseen täydellisesti. Breakingin lisääminen nuorten olympialaisten 2018 ohjelmaan oli osa Kansainvälisen Olympiakomitean ”Agenda 2020” -ohjelmaa, jolla pyritään edistämään nuorille suunnattua urheilutoimintaa sekä tavoittelemaan nuorempaa yleisöä. Tanssiurheilulajeista breaking on ensimmäinen olympialajiksi hyväksytty tanssilaji.

Break dance -piireissä breakingia kutsutaan mielummin termeillä b-girling tai b-boying, joiden mukaan myös olympialaisten sarjat on nimetty. WDSF:n puheenjohtajan, Lukas Hinderin, mukaan (linkki avautuu toisella sivustolla) tanssiurheilun pääsy olympialajiksi on pitkäaikaisen unelman täyttymys , jolla päästään näyttämään urheilukansalle tanssiurheilun laaja-alaisuutta sekä tuomaan esille tanssin paikkaa urheilumaailmassa. B-girlingin ja b-boyingin mukanaolo nuorten Olympialaisissa opettaa toivottavasti myös urheiluyleisölle tapaa katsoa tanssilajia uudella tavalla. New Yorkin kaduilta neljäkymmentä vuotta sitten alkunsa saanut tanssityyli voidaan nykyisin nähdä myös säännöstöön mukautuvana urheilulajina, jota valvovat lajiliitto ja WDSF. Buenos Airesissa breakingista nähdään kolme eri sarjaa; b-boying, b-girling ja Mixed group, joihin osallistuu 12 b-girliä ja 12 b-boyta 18 eri maasta. Sarjoista kaksi ensimmäistä kisataan ensimmäisten kilpailupäivien aikana 7. ja 8. lokakuuta. Ryhmäkilpailut nähdään 10. ja 11. päivä.

Lettipäinen tanssija käsinseisonnassa, jalat sivuspagaatissa
Kuva kuvakaappauksena Olympic.org-sivuston artikkelista: Big beats, back spins and battles. (Linkki alla)

Suomalaistanssija nuorten urheilijoiden oikeana kätenä

Kansainvälinen olympiakomitea on ennakkoon nimennyt 54 menestynyttä urheilijaa urheilun roolimalleiksi nuorten olympialaisiin. Roolimallien tehtävä on tukea, ohjastaa ja inspiroida esimerkillään nuoria urheilijoita sekä mentoroida tulevia huippu-urheilijoita uransa tässä vaiheessa. Kukin nimetty ARM (Athletic Role Model) osallistuu lajinsa kilpailutapahtumaan ja mahdollisuuksien mukaan myös harjoitussessioihin. Buenos Airesissa roolimallit viettävät aikaa myös kilpailualueen kohtaamispaikoilla sekä osallistuvat yleisöllisiin lajinäytöksiin ja erilaisiin Learn & Share -tilaisuuksiin paikallisten nuorten kanssa. Tanssiurheilun roolimalleina nähdään b-girl Anniina AT Tikka (FIN) sekä b-boy Moises Moy Rivas (USA). Asema Olympialaisten ARM:na on mahtava tilaisuus päästä antamaan yhteisölle takaisin siitä, mitä yhteisö ja tanssiurheilu ovat antaneet näille kovatasoisille urheilijoille sekä inspiroimaan nuoria maailmanlaajuisesti.

Suomalainen b-girl Anniina ”AT” Tikka on tehnyt kansainvälistä uraa jo pitkään ja kertoi aiemmin olevansa hyvin otettu nimityksestään roolimalliksi. AT toivoo yhä useampien löytävän breakingin Olympialaisiin kohdistuvan huomion ansioista ja samalla mahdollisuuden päästä kilpailemaan tällaisella tasolla inspiroivan harrastajia. Työskentelyn nuorten kanssa breikkari näkee merkittävänä, sillä he ovat lajin tulevaisuus. Tikka nähdään myös tuomaroimassa nuorten olympialaiskisoja, mikä varmasti osaltaan toteuttaa Tikan ajatusta rohkaista naisia b-girlingin pariin näyttämällä, millaisiin rooleihin omalla tekemisellään voi päästä. Tuomaristossa nähdään huikea kattaus skenen ammattilaisia, kun b-girl AT:n lisäksi battleja tuomaroivat Moy, Storm, Crazy Legs, Mounir, Narumi, and Renegade. Olympiarinkien MC:nä kuullaan Mario Bee ja levylautasia pyörittämässä DJ Fleg ja DJ Lean Rock.

Alla olevat linkit avautuvat toisella sivustolla:

Tanssiurheilu / breaking Olympialaisten ohjelmassa: aikataulu, breaking.
Katso finaalit livenä 8. ja 11.10.: www.olympicchannel.com/en/live

Lue Anniina Tikan haastattelu ARM:i nimeämisen jälkeen WDSF:lle.
Lue myös Olympialaisten ennakkojuttu Big beats. back spins and battles

// Kaisu Tomperi


Artikkelin lähteet (linkit avautuvat toisella sivustolla):