TERVEISIÄ HUIPPU-URHEILUVALIOKUNNALTA

Huippu-urheiluvaliokunta piti suunnittelupäivän Tampereella 1.7.2018. Valiokunnan kevään viimeinen kokous oli jo pidetty pari viikkoa aikaisemmin ja päivä oli siten pyhitetty ainoastaan huippu-urheilusuunnitelman työstämiselle. Suunnitelmaa on valmisteltu ahkerasti pitkin syksyä ja kevättä jopa viikoittaisissa palavereissa ja siihen on haettu palautetta myös Suomen Olympiakomiteasta. Kyseessä on liiton huippu-urheilusuunnitelma, jossa päälinjat ja –periaatteet ovat kaikille lajeille yhteiset. Kokonaisvaltaisen suunnitelman alle rakentuvat maajoukkue- ja huippuvaiheen ohjelmat ovat sitten lajikohtaisia, joskin yhteistyötä ja synergiaetuja lajien välillä hyödynnetään näissäkin entistäkin enemmän. Lajikohtaisten ohjelmien alla voidaan huomioida myös pari- ja yksilökohtaiset tarpeet. Yhteistyö lajien välillä on ollut innostunutta, antoisaa ja tuottanut myös tulosta. Nyt ollaan yhdessä yhteisellä asialla.

Osana suunnittelua, toteutusta ja seurantaa tullaan hyödyntämään Suomen Olympiakomitean uutta urheilijoille, valmentajille ja lajeille suunnattua sähköistä tietojärjestelmää Urheilijan Pulssia. Sen tarkoituksena on auttaa urheilija-valmentajapareja ja valmennustiimejä arvioimaan omaa toimintaansa ja lisäksi koota tietoja lajitasolle toiminnan suunnittelun tueksi. Ensi vaiheessa kutsun Pulssiin saavat maajoukkueurheilijat ja muut rankinglistojen kärkiparit ja heidän nimeämänsä vastuuvalmentajat. Jatkossa tavoitteena on edistää työvälineen käyttöönottoa myös seuratasolla. Enemmän tietoa tästä on tulossa syksyn aikana.

Niin ikään osana ohjelmaa ja sen jatkokehittämistä tullaan järjestämään valmentajafoorumi kaksi kertaa vuodessa, sekä kevät- että syyskauden alkupuolella. Sen tarkoituksena on pureutua kysymykseen ’Mitä menestymiseen tarvitaan?’. Tavoitteena on jakaa tietoa avoimesti, etsiä ja ottaa käyttöön valmennusta tukevia työkaluja ja yhdistää toimijoita niin että tarpeisiin löytyisi ratkaisuja. Valiokunta ottaa mielellään vastaan myös valmentajien toiveita tapaamisten sisällöiksi. Valmentajafoorumi on nimenomaan valmentajia varten. Näillä näkymin ensimmäinen tapaaminen olisi Tampereen VL GP: (19.1.2019) yhteydessä, joko edellisenä iltana tai seuraavana päivänä – ei kilpailun kanssa päällekkäin! Paikalle toivotaan erityisesti maajoukkueurheilijoiden valmentajia, mutta tilaisuus on avoin myös muille tavoitteellista valmennustyötä tekeville. Laittakaa, valmentajat, tuo viikonloppu jo muistiin kalenteriinne.

Hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille, ladataan akut kunnolla tulevaan kauteen.

Huippu-urheiluvaliokunta