SUEK tiedottaa: Kielletyt aineet ja menetelmät 1.1.2018

 

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkaisee vuoden 2018 luettelon urheilussa kielletyistä aineista ja menetelmistä 1.1.2018, jolloin luettelo tulee voimaan. Siinä hyödynnetään aiempaa kattavampaa lääkevalmisteiden tietokantaa. Myös lääkehaun mobiilisovellus julkaistaan alkuvuonna.

Urheilussa kiellettyjen aineiden ja menetelmien lääkehaku pohjautuu nyt Lääketietokeskuksen tietokantoihin. Niitä päivitetään kuukausittain uusien markkinoille tulevien lääkevalmisteiden osalta.

Uusi lääkehaku on SUEKin internetsivuilla www.suek.fi. SUEK julkaisee alkuvuonna myös KAMU-mobiilisovelluksen, jonka kautta urheilija voi tarkistaa käyttämänsä lääkkeen tai lääkeaineen sallittavuuden kätevästi älypuhelimella

Muutokset verrattuna vuoden 2017 luetteloon ovat vähäiset

Uusia kiellettyjä aineryhmiä ei ole lisätty luetteloon, mutta peptidihormonien, kasvutekijöiden, vastaavien aineiden ja mimeettien ryhmä on järjestetty uudelleen.

Eri ryhmien alle on lisätty uusia esimerkkiaineita, joita ei kuitenkaan glukokortikoideja lukuun ottamatta ole saatavilla lääkevalmisteina Suomessa. Glyseroli on poistettu luettelosta. Tietyissä urheilulajeissa kielletty alkoholi on myös poistettu kiellettyjen aineiden luettelosta. Muun muassa astman hoidossa käytettävän inhaloitavan salbutamolin sallittua annostusta on edelleen täsmennetty.

SUEKin luettelo pohjautuu Maailman antidopingtoimisto WADAn luetteloon ja muihin WADAn kansainvälisiin standardeihin ja määräyksiin.

Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2018