Blogi: Vakio- ja latinalaistanssien lajipäällikön terveiset

JULKAISTU: 19.8.2017, KATEGORIAT: Blogi
Kesän maajoukkueleirin päätteeksi kokoonnuttiin vielä ryhmäkuvaan. Varalan isoissa saleissa oli mukava treenata. Tampereelle pääsi myös helposti julkisilla kulkuvälineillä.

Maajoukkuetoiminta alkuun – tällaista oli  ensimmäisellä Varalan leirillä

Maajoukkuetoiminta on saatu hyvään vauhtiin. Tämän kauden ensimmäinen maajoukkueleiri pidettiin Varalan urheiluopistossa Tampereella heinäkuun lopulla. Mukana vajaan kolmenkymmenen hengen leirillä oli niin aikuisia, nuorisopareja kuin junnujakin. Ensimmäistä kertaa mukaan oli kutsuttu myös senioreiden ranking-listan parhaat parit, sekä maatamme edustava same sex-pari.

Leirin aiheita olivat fyysinen valmennus, ilmaisullisen tanssin kehittäminen ja tanssijan elämäntapa sekä psyykkinen valmennus. Vaikka leirillä tanssittiin paljon, varsinaista tekniikkaopetusta ei annettu.
”Koska jokaisella parilla on hyvä tekniikan opetus omien valmentajiensa kanssa ja tyylit ovat kovastikin erilaisia, olemme päätyneet siihen, että leirillä ei puututa teknisiin seikkoihin. On paljon vähintäänkin yhtä tärkeitä asioita, joita kaikki tarvitsevat, ja niihin on hyvä keskittyä yhdessä”, Otsamo kertoo.

Ensimmäisellä kolmen päivän leirillä nähtiin huippuluokan vierailijoita, kun balettitanssija Minna Tervamäki ja näyttelijä Petra Karjalainen johdattivat tanssijat oman viisautensa ja kokemuksensa lähteille.

Balettia Minna Tervamäen johdolla. Ryhti, kehonhallinta ja keskivartalon kannatus ovat myös vakio- ja latinalaistanssijan salaisia aseita.

Fyysistä kuntoa kohotettiin muun muassa Henna Syväojan fysiikkatreeneillä, Santun vetämillä practise-tunneilla, pilates tunnilla sekä juoksemalla kuuluisissa Pispalan portaissa. Psyykkistä valmennusta antoi tuttuun tapaan Paula Arajärvi, joka käsitteli tällä kertaa tanssijan elämäntielle osuvia henkisesti haastavia vaiheita ja niistä selviämistä.

Pispalan portaissa. Legendaariset Tampereen Pispalan jyrkät portaat ottivat mehut tanssijoista. Samoilla rappusilla treenaavat myös kiekkotähdet.

Hauskanpitoakaan ei unohdettu. Saunoimme Varalan hienolla rantasaunalla, paistoimme porukalla makkaraa, sekä uimme illan pimetessä Pyhäjärvellä.

Leiri onnistui hyvin ja se suuntaa jo maajoukkueen tulevaakin toimintaa.
”Olen ajatellut, että maajoukkue jatkaa edelleenkin oheisharjoittelun tukemista, sillä se on tie myös kansainväliseen menestykseen. Tanssijamme tarvitsevat lisää kestävyyttä, tiukkaa fyysistä kuntoa ja parempaa ilmaisuvoimaa. Näitä kaikkia sekä hyvää yhteishenkeä maan parien kesken haemme maajoukkueen kautta”, Otsamo linjaa.

Seuraava leiri pidetään jo loppiaisena. Sinne on luvassa lisää vastaavaa oppia.
”Olen iloinen, että koossa on hyvä porukka. Minulle tullut palaute leiristä on ollut hyvin positiivista. Kuuntelen edelleen mielelläni ideoita ja valmentajat ovat tervetulleita mukaan suunnittelemaan parien tarpeita vastaavaa ohjelmaa. Leirit ovat myös aina avoimia toimintaa seuraamaan tuleville valmentajillekin”, Otsamo mainitsee.

”Omista maajoukkuevuosistani mieleen jäi mukavana muistona leirien hyvä tunnelma ja mahdollisuus harjoitella yhdessä omien kisakumppanien kanssa. Samaa iloista ja eteenpäin vievää tunnelmaa toivon myös uusille maajoukkueleireille. Vaikka kisalattialla otetaan tiukasti mittaa, lattian ulkopuolella ollaan samaa lajia harrastavia kavereita”, kertoo Otsamo.

Tulevaisuudessa Otsamo aikoo kartoittaa, mistä muista lajeista tanssijat voisivat saada hyötyä omaan harjoitteluunsa. Lajipäällikön tehtävässä hän matkustaa myös huoltajana osassa kisoja, joissa maajoukkueparit edustavat.

”Maajoukkueeseen valikoitui lopulta pareja, jotka voivat asuinpaikkansa takia osallistua leireille. Muutamien pariyhdistelmien aivan viime hetken hajoamisten takia pareja kutsuttiin mukaan vielä aivan viime metreillä. Loppiaisen leirin ajankohta on jo aiemmin parien tiedossa ja sen takia kaikkien osallistumista edellytetään tiukemmin kuin kesäleirillä”, sanoo Otsamo.

Maajoukkuepareja tuetaan myös rahallisesti. A-parit saavat vuoden aikana pientä rahallista tukea ja leirit ovat heille maksuttomia. Muillekin pareille leireistä jää maksettavaksi vain pieni osa leirin todellisista kuluista.
”Toivonkin, että jokainen valittu pari osaa ottaa maajoukkuepaikan kunnia-asiana ja iloita sen tuomasta edusta tanssiharjoittelulleen”, Otsamo muistuttaa.

Lisätietoa:
vakio- ja latinalaistanssien lajipäällikkö Santtu Otsamo puh. 040-5043823
santtu.otsamo@dancecare.fi