Arkistot

Nuoriso Latinalaistanssien maailmanmestaruuskilpailut

Nuoriso Latinalaistanssien maailmanmestaruuskilpailut 17.07.2025 | Wuxi, Kiina

57 parin joukossa sijoitukset:
Nikita-Angelina sijalle 24
Eero-Anni sijalle 40–41

1. Dimitrii Kalistov – Luna Maria Albanese, Saksa
2. Adria Hernandez – Emilija Ulcinaite, Espanja
3. Antonio Stillante – Iana Moiseenko, Italia

N&A:

”Mestaruuskilpailut sujuivat korkeatasoisesti – intensiivisesti, tunteikkaasti ja vahvasti. Oli ilo ja kunnia olla jälleen mukana näin kovatasoisessa ja motivoituneessa joukossa. Juuri tällainen kilpailu karaisee, vahvistaa ja antaa meille lisää motivaatiota kehittyä. Tämä ei ollut meille vain osallistuminen – vaan askel eteenpäin, uusia haasteita ja uusia mahdollisuuksia. Ovet seuraaviin mestaruuksiin avautuvat, ja olemme valmiita tekemään entistä enemmän työtä näyttääksemme parhaan versiomme.”

E&A:

”Takana on upea ja ikimuistoinen kilpailumatka Wuxiin, Kiinaan! Kisapaikka oli huikea, moderni ja inspiroiva. Kilpailu oli erittäin kovatasoinen. Lattialla nähtiin maailman huippuparit. Juuri tällaisissa ympäristöissä omaa tekemistä pääsee kehittämään. Olemme tyytyväisiä omaan suoritukseemme. Teimme sen mitä lähdimme tavoittelemaan.”

Kalevan kannustin -liikuntastipendi haettavissa nyt

JULKAISTU: 18.7.2025, KATEGORIAT: Yleinen

Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva jakaa jälleen Kalevan kannustin -liikuntastipendejä lasten ja nuorten liikunnallisen elämäntavan tukemiseksi. Toivomme, että voisitte välittää tietoa tästä mahdollisuudesta eteenpäin seuroillenne ja muille verkostoillenne.

Stipendiohjelman tavoitteena on tukea alle 18-vuotiaiden liikuntaa ja hyvinvointia erityisesti silloin, kun harrastaminen ei muuten olisi mahdollista esimerkiksi taloudellisista syistä. Stipendiä voivat hakea rekisteröidyt, voittoa tavoittelemattomat urheiluseurat, yhdistykset ja joukkueet. Hakuaika on käynnissä 14.9.2025 asti, ja tuki on tarkoitettu käytettäväksi vuoden 2026 aikana.

Tiivistetysti:

  • Kenelle: Rekisteröidyt, voittoa tavoittelemattomat urheiluseurat, yhdistykset ja joukkueet
  • Mihin: Konkreettisiin toimiin, hankintoihin tai tapahtumiin, jotka tukevat alle 18-vuotiaiden liikuntaa
  • Stipendin suuruus: Enintään 10 000 €
  • Hakuaika: 5.–14.9.2025
  • Lisätiedot ja hakuohjeet:kalevavakuutus.fi/kalevan-kannustin

Christer Wilkman In Memoriam

JULKAISTU: 7.7.2025, KATEGORIAT: Yleinen

Christer Wilkman In Memoriam († 9.6.2025) 

Suomen Tanssiurheiluliiton perustajajäsen ja sen ensimmäinen puheenjohtaja, Christer Wilkman, on poissa. Hän menehtyi 9.6.2025 pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.  

Wilkmanin vaikutus suomalaisen tanssiurheilun kehitykseen oli merkittävä. 1970-luvun alussa hän toimi helsinkiläisen Terpsikhoren puheenjohtajana ja työskenteli aktiivisesti seurojen yhdistämiseksi uuden liiton alaisuuteen. Tämä johti Suomen Tanssiurheiluliiton perustamiseen Riihimäellä vuonna 1972. Tuolloin Suomessa oli vielä kaksi erillistä tanssin lajiliittoa, joilla oli omat jäsenseuransa ja kilpailuorganisaationsa. 

Wilkman ymmärsi kansainvälistymisen merkityksen ja liitti edustamansa liiton kansainväliseen amatööritanssiliittoon, ICAD:iin (International Council of Amateur Dancers). Vuonna 1976 Suomen kaksi tanssiliittoa, Suomen Valtakunnallinen Tanssiliitto SVTL (perustettu 1968) ja Suomen Tanssiurheiluliitto, yhdistyivät yhteisessä kokouksessa Turussa 6.3.1976. Kokouksen puheenjohtajana toimi Wilkman, ja yhdistymisen myötä syntyi uusi liitto, Tanssiurheilun Keskusliitto FUAD ry.  Tämä perustamiskokous oli nykyisen STUL:n alku. Yhdistyneessä keskusliitossa oli perustamisvuonna jäseninä 17 seuraa ja siitä tuli myös kv. liiton ICAD:n jäsen.  

Wilkmanilla oli ollut keskeinen rooli neuvotteluissa uuden liiton perustamiseksi, ja prosessi kesti lähes kaksi vuotta. Hän johti liittoa vuosina 1976–1979, ja hänen kaudellaan liitto liittyi myös valtakunnalliseen urheilujärjestöön SVUL:iin, jonka hallitukseen Wilkman myöhemmin valittiin vuosille 1977–1980.  

Wilkmanin puheenjohtajakaudella avattiin liiton ensimmäinen toimisto, jonka toimistosihteeriksi tuli Kirsti Strohmayer. Wilkmanilla oli vahva visio kansainvälisestä yhteistyöstä ja Suomen tunnetuksi tekemisestä tanssipiireissä. Hänen kaudellaan järjestettiin muun muassa 10-tanssin Eurooppa Cup Helsingissä sekä Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Kouvolassa. Christer Wilkmania käy kiittäminen rohkeudesta, selkeästä visiosta tanssiliikkeen yhdistämiseksi sekä aktiivisuudesta myös tanssiurheilun tunnettavuuden lisäämiseksi.  Wilkman jatkoi kansainvälistä edustustyötään myös puheenjohtajakautensa jälkeen, osallistuen muun muassa pohjoismaisiin yhteistyökokouksiin. 

Wilkmanin johtajuudessa näyttäytyi sellaisia piirteitä, joita tarvitaan myös tämän päivän urheilujohtajuudessa, vaikka hänen kaudestaan onkin jo kulunut lähes 50 vuotta.  

 Suomen Tanssiurheiluliitto ry kunnioittaa Christer Wilkmanin muistoa ja hänen merkittävää panostaan suomalaisen tanssiurheilun hyväksi sekä ottaa osaa hänen lähiomaistensa suruun ikävän hetkellä. 


Kuvan lähde: hbl.fi

 

Tanssiurheiluliitolle hankeavustusta yhdenvertaisen toiminnan kehittämiseen

JULKAISTU: 24.6.2025, KATEGORIAT: Yleinen

Opetus ja kulttuuriministeriö (OKM)on myöntänyt Tanssiurheiluliitolle 50 000 €, hankeavustuksen yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen liikunta- ja urheilutoiminnan kehittämiseen.

Hankeavustuksella toteutetaan kehitysvammaisten liikuntaa, terveyttä ja yhdenvertaisuutta edistävän soveltavan
liikuntatoiminnan käynnistäminen ja palvelumuotoilu Tanssiurheiluliitossa. Hanke on kaksivuotinen ja myönnetty ajalle ajalle 4.8.2025- 31.7.2027.

Hankkeessa mallinnetaan ja pilotoidaan kehitysvammaisille suunnattua terveys- ja hyvinvointi näkökulman huomioon ottavaa tanssiliikuntaa- ja urheilua Tanssiurheiluliitossa ja sen seuroissa. Samalla liitossa luodaan valtakunnallinen toimintamalli erityisryhmien yhdenvertaiseen osallistumiseen seurojen toimintaan. Tavoitteena on kehittää pysyviä käytäntöjä ja tukea seuroja
tarjoamaan tanssiharrastusmahdollisuuksia kaikille. Special Olympics toiminnan kautta kehitysvammaisille luodaan mahdollisuus myös kilpailutoimintaan.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Kehitysvammaliiton, Special Olympics Suomen ja pilottiseurojen kanssa. Pilottiseurojen haku käynnistetään keväällä 2026.

Ihmisten kädet muodostaa verkoston.

 

 

 

Hengästyttävän perusteellista ja vaikuttavaa!

JULKAISTU: 23.6.2025, KATEGORIAT: Yleinen

Olen Liiton seurakehittäjänä ja Tähtiseura-auditoijana saanut nähdä ison määrän seurojen toimintasuunnitelmia. Nyt jyrähti vastaani sellainen opus, joka ei perustunut pyrkimyksiin, odotuksiin ja itsekseen tapahtuviin muutoksiin. Tanssiseura Swing Teamin toimintasuunnitelmassa oli selkeästi ilmaistu tavoitteet – kuten lähes kaikissa suunnitelmissa on. Mutta tässä meiningissä oli myös järeä määrä konkreettisia ja jopa yksityiskohtaisia toimenpiteitä, miten tavoite saavutetaan. Esimerkkinä ”seuran tunnettuuden kasvattaminen”, johon oli kirjattu lähes 30 toimintoa, jolla tunnettuutta käytännössä kasvatetaan. Sen ei siis oleteta tai uskota kasvavan itsekseen. Toinen tavoite oli ”junioritanssijoiden määrän lisääminen”. Sille oli kirjattu seitsemän toimenpidettä. Lisäksi kaikki toimenpiteet ovat sellaisia, joiden vaikuttavuutta ja toteutumista voidaan kiistatta mitata ja todentaa. Tällaista herkkua ei joka päivä eteeni tule. Liian monen seuran toimintasuunnitelma on pyrkimysten ja haaveiden lista ilman käytännön toimia ja onnistumisen mittareita. Tehtäväni on jakaa hyviä käytäntöjä ja kokemuksia. Toimintamalli Swing Teamin toimintasuunnitelmasta on nyt yksi sellainen. Olkaa hyvä!

Tätä ja muita hyviä asioita sain kokea ja nähdä 12.6.2025 auditoidessani tamperelaista Swing Teamiä ja sen Lasten ja nuorten sekä Aikuisten Tähtiohjelmaa. Seuran päätoimiala on Rock’ n Swing -tanssit. Seuran asiat ovat kaikin puolin mallillaan. Seuralla on hyvä maine ja sillä on sekä veto- että pitovoimaa. Yhteisöllisyys on tunnistettu vahvimmaksi menestystekijäksi ja sitoutuminen näkyy siinäkin, että seuran aktiiviset puuha- ja avainhenkilöt ovat olleet mukana pitkään. Se on taannut ja varmistanut jatkuvuuden, sitkeyden ja voiman mm. Korona-vuosien notkahduksen jälkeiseen vahvaan nousukiitoon ja toiminnan kehittämiseen. Haasteitakin on, mutta ne on annettu selätettäväksi. Hyvällä suunnittelulla, johdonmukaisella strategisella johtamisella, verkostoyhteistyöllä ja hyvällä jäsenhuollolla päästään pitkälle.

Seurakäynneistä ja auditoinneista otetaan aina kuvia. No nyt se asia siinä innostuksessa ja hötäkässä unohdettiin. Mutta ei mitään niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Nyt saan pyytää teitä katsomaan Swing Teamin kotisivuilta ohjaajien ja valmentajien kuvia. Ne oikein pursuavat sitä riemua ja iloista otetta, josta saa tässä joukossa kokea ja nauttia.

Katriina Lahti, seurakehittäjä

WDSF AGM sujui sopuisasti Bukarestissa 15.6.2025

JULKAISTU: 19.6.2025, KATEGORIAT: Blogi, Kansainväliset asiat

World DanceSport Federationin vuosikokous sujui tänä vuonna sopuisaan tapaan, vaikkakin 2025 oli myös presidiumin vaalivuosi. Kaikki presidiumin ytimen eli managing committeen jäsenet valittiin ilman vastaehdokkaita. WDSF:n sääntöjen mukaisesti vaali kuitenkin pidettiin kunkin valittavan osalta, joten lipukkeita rastiteltiin ja aikaa vaaleihin saatiin ääntenlaskuineen kulumaan useita tunteja. Vuosien 2025-2029 WDSF presidium: 

  • Presidentti Shawn Tay (SGP) 3. jatkokaudelle 
  • VP for sports  Nenad Jeftic (SRB) – Jeftic valittiin myös 1. varapresidentiksi tehtävästä luopuneen Tony Tilennin tilalle 
  • VP for finance Tony Tilenni (AUS) 
  • VP for legal affairs Maris Vainovskis (LAT) – pitkään tehtävässä palvellut Kanadan Jim Fraser ei enää asettunut ehdolle. Vainovskis oli ainoa ehdokas, joka sai koko salin äänimäärän taakseen, joten luottamus uutta lakiasioiden vastuuhenkilöä kohtaan oli jakamatonta.  
  • VP for Communications Laura Lunetta (ITA). Lunetta seuraa tehtävässä Hollannin Jeffrey van Meerkerkiä, joka vetäytyi pois vaalista presidiumin linjauksen takia: presidiumin jäsen ei voi jatkossa enää toimia tuomarina.  
  • VP for marketing Vasile Gliga (ROU) 
  • VP for development Antoni Czyzyk (POL) 
  • Ordinary members (3),  saamiensa äänimäärien järjestyksessä: Jens Steinmann (GER), Luis Vano (ESP) ja Boris Odikadze (ISR).  

Jatkokautta hakeneet Patricia Goh (CAN) ja Charles Ferreira (FRA) eivät tulleet valituiksi, samoin entinen WDSF PD:n presidentti Verena Sulek (SLO) jäi valitsematta.  

Varsinaisesti vaaleja käytiin siis vain ordinary members -paikoista. Huomattavaa on, ettei yksikään naisehdokas tullut äänestystuloksen kautta valituksi, Lunettan ollessa ainoa ehdokas hakemaansa tehtävään. Pohjois-Euroopan yhteistyökokouksessa otettiin naisten vähäinen määrä keskusteluun jo lauantaina ennen AGM:n alkamista. Jäsenten äänestyskäyttäytyminen oli kuitenkin toista. Vaikka WDSF korostaa dokumenteissaan sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, se ei hallinnossa näyttäydy hyvällä tavalla.  

Tästä osoituksena on myös Breaking -commissionin ”miehitys”. Noin kymmenestä jäsenestä mukaan on mahtunut saksalainen b-girl; yksi nainen koko komission kokoonpanossa. Otin asian puheeksi foorumissa lauantaina, ja sain vastauksen, että ”lajin kulttuuri on miehinen ja hyviä naiskandidaatteja komissiotyöhön on vaikea löytää”. Kun keskustelussa tuli esille, että edustan Suomen Tanssiurheiluliittoa, lavalla ollut b-boy Max totesi, että Suomessa meillä tietysti olisi hyvin tehtävään sopivia naisia. Laitetaan tämä korvan taakse.  

Miehisyys näkyi kaikessa. Mm. AGM:n presidiumin valitsemia ääntenlaskijoita oli 8 ja heistä yksi oli nainen. Koko Managing Committee koostuu vain miehistä.  

Mutta, kuten Slovenian Verena Sulekin kanssa totesimme illallisella – mikään ei muutu, ellei äänestyskäyttäytyminen muutu. Todellisen tasapainon löytäminen edellyttää sen huomioimista jokaisen omassa toiminnassa.  

AGM:n kilpailusääntömuutoksia koskevissa äänestyksissä vain yksi asia kiinnitti kokousväen eritystä huomiota ja asiasta keskusteltiin toista tuntia. Vakio- ja latinaislaistanssien soolot lisäävät jatkuvasti suosiotaan maailmalla. Joissakin jäsenmaissa jo yli kolmannes kilpailulisensseistä on soolotanssijoiden lisenssejä. Tällä tarkoitan nyt nimenomaan WDSF:n soolokilpailuja mainituissa lajeissa. Suomessa olemme aloittaneet VAL:n toimesta soololajien kehittämisen ja lähitulevaisuudessa sarjat tulevat osaksi vakiintunutta kilpailuarkea. Tarkoituksenamme on myös lähettää edustajia eri ikäsarjojen WDSF EM- ja MM-kilpailuihin.  

Presidiumin aloitteessa haluttiin rajata parilajeihin ja samanaikaisesti soololajeihin osallistumista. Keskusteluissa otettiin esille soolotanssijoiden runsas kasvu osaksi vakio- ja latinalaistanssigenreä. Monet soolotanssijat eivät halua tanssia parin kanssa, vaan nimenomaan valitsevat soololajin. Esille otetiin myös tapauksia, jossa jo esimerkiksi vakioihin erikoistuneen parin seuraajatanssija haluaakin jatkaa myös lattareita, mutta soolona. Presidiumin aloitteen mukaisesti kansainvälisissä WDSF-kilpailuissa tällainen lajista toiseen vaihtaminen ei ole jatkossa mahdollista. Urheilija siis ei voi samassa kilpailutapahtumassa osallistua sekä parilajiin että soololajiin. Soololajiin voi siirtyä heti parin hajottua, mutta parilajiin voi siirtyä takaisin 3 kk odotteluajan jälkeen. Sääntö koskee siis kansainvälisiä WDSF:n soolokilpailuja, mutta soolojen meilläkin yleistyessä, asia on hyvä huomioida. Samassa kv. kilpailutapahtumassa ei siis voi osallistua sekä soolo- että parilajeihin.  

Viikonlopun aikana ehdittiin vahvistaa jälleen myös Pohjois-Eurooppalaista sekä Pohjoismaista yhteistyötä. NEC-kokouksessa vahvistetiin syksyn mestaruuskilpailun päivämäärät: 22.-23.11.2025 Liettuan Vilnassa. Koko yhteistyöryhmä toivoo runsasta edustusta kaikista maista, sillä osallistujamäärien hiipuessa koko kilpailuformaatti on vaarassa.  

Pohjoismaiden yhteistyöpalaverissa päätettiin aloittaa tiiviimpi yhteistyö Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan välillä. Islanti ei ollut läsnä viikonloppuna, joten sen osallistuminen on vielä epävarmaa. Alkua tälle saadaan nyt jo elokuussa, kun ryhmä ruotsalaisia ja mahdollisesti norjalaisiakin saapuu Suomeen elokuun viimeisen viikonlopun kisaan – tapahtumassa on mukana lapsille ja juniori 1 -ikäsarjalle sopivaa cup-kisailua sekä sunnuntain leiri. Naapurimaiden laki määrittelee lasten osallistumisen kansainväliseen urheilutoimintaan tiukemmin kuin Suomessa ja Tanskassa. Yhteistyöllä pyrimme löytämään lapsiurheiluun sopivampia tapoja tutustuttaa nuoremmatkin turvallisesti kilpaurheilun pariin. Tämä ensimmäinen yhteistyöponnistus omalta osaltaan tukee varmasti myös tekeillä olevan lasten tanssin linjauksen tavoitteita.  

AGM-viikonloppuna useissa keskusteluissa korostui muiden kuin perinteisten VL-lajien kehittäminen ja tuominen mukaan kansalliseen toimintaan. Useat maat ovat jo pitkällä stage-lajien, hiphopin ja jazz-tanssin kilpailuformaattien kehittämisessä liiton alaisina lajeina.  Suomessa lajeista on huolehtinut FDO, mutta sen IDO-yhteyden takia STUL:n tulee rakentaa omat kilpailuformaattinsa mainituille lajeille, koska WDSF:n EM:t ja MM:t odottavat myös suomalaisia osallistujia.  Lisäksi mainittiin salsa – ja salsan MM:t Istanbulissa kuluvan vuoden joulukuussa.  

Ryhdymme siis toimeen ja lähdemme pohtimaan, kuinka seurat saisivat lisää vettä puroihinsa lajivalikoimaa kehittämällä. Samoin liiton elokuun suunnittelukokousviikonloppuna pohdimme uusia jäsenkategorioita, jotka voivat auttaa tanssikouluja hyötymään liiton jäsenyydestä – ja toisin päin.  

Ja olihan WDSF:llä meille yksi terveinenkin. Suomelta odotetaan kiihkeästi hakemusta International Openin järjestämisestä. Laitetaan tämäkin harkintaan.  

Iloista kesäaikaa kaikille! Muistetaanhan laittaa tanssikengätkin jossain vaiheessa hyllylle – lepo on ansaittua! 

Parhain terveisin, 
Leena Liusvaara,
STUL ry puheenjohtaja

*Jos kokousartikkelista syntyy kysyttävää, ideoita tai kommentoitavaa, olkaahan suoraan puheenjohtajaan yhteydessä.

 

 

 

Toimisto kiinni 19.- 22.6.2025

JULKAISTU: 17.6.2025, KATEGORIAT: Yleinen

Toimisto on suljettu 19.6- 22.6.. Seuraavan kerran viestejä luetaan ja puhelimeen vastataan 23.6. maanantaina.

Hyvää Juhannusta!