Arkistot

Tanssiurheilijoiden haku Puolustusvoimien urheilukouluun on käynnissä

JULKAISTU: 10.8.2022, KATEGORIAT: Maajoukkuetiedotteet, Seuratiedotteet

Urheilukoulun tehtävänä on antaa varusmiespalvelusta tai naisten vapaaehtoista palvelusta suorittaville motivoituneille ja lahjakkaille urheilijoille mahdollisuus toteuttaa sotilaskoulutuksen ohessa systemaattista valmentautumista. Urheilukoulussa on palvellut jo 7200 urheilijaa 60:stä eri lajista vuodesta 1979 alkaen. Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet ja riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen ohessa. 

Talvilajien urheilijat aloittavat varusmiespalveluksen III/23-saapumiserässä Kaartin jääkärirykmentissä ja Kainuun prikaatissa 17.4.2023.

Valmennus
Valmennukseen Urheilukoulussa on varattu aikaa kasarmipäivinä 2–8 tuntia (yhteensä noin 12–30 h/vko). Lisäksi harjoitteluun on käytettävissä lähes kaikki illat ja viikonloput (pl. sotaharjoitukset). Urheilukoulu tarjoaa kahdeksan leiriviikkoa valmentautumiseen varuskunnassa tai urheiluopistoilla. Valmennustoiminta toteutetaan koulutettujen sotilasvalmentajien koordinoimana. Pääosa lajeista osallistuu Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian järjestämään valmennustoimintaan. Myös erilaisilla lajiliittokohtaisilla yhteistyömalleilla voidaan järjestää valmennusta. Valitut urheilijat sitoutuvat lajiliiton valmennukseen. Urheilukouluun valitut suorittavat valmennuskurssin palveluksensa aikana. Urheilukoulun oma fysioterapeutti tekee urheilijoille lihastasapainokartoituksen palveluksen aikana, lisäksi hän on urheilijoiden käytettävissä vammojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä palveluksen aikana. 

Muita tietoja
Urheilijat palvelevat Urheilukoulussa joko 347 vrk tai 165 vrk. Heidät koulutetaan aliupseereiksi ja miehistöön tiedustelutehtäviin. Parhaiten menestyneet saavat reserviupseerikoulutuksen. Myös reserviupseerikurssi pidetään Urheilukoulussa (Santahamina) ja urheilijat voivat kurssin aikana harjoitella säännöllisesti. 

Hakeutuminen
Urheilukoulun hakijoiden tulee edustaa ikäluokkansa kansallista tai kansainvälistä huippua. Urheilulajin tulee olla Olympia- tai MM-kilpailujen ohjelmassa tai lajin tulee olla laajasti harrastettu Suomessa/ulkomailla. Valinnat suoritetaan eri lajien asiantuntijalausuntojen sekä puhelinhaastattelujen perusteella. Urheilukouluun varusmiespalvelukseen tai naisten vapaaehtoiseen palvelukseen voivat hakea myös hierojan ammattitutkinnon suorittaneet henkilöt.

Huhtikuun saapumiserään hakevien talvilajien urheilijoiden, joiden kansallinen kilpailutoiminta ajoittuu syksystä keväästä (mm. jääkiekko, koripallo, lentopallo, salibandy, alppihiihto, kamppailulajit pl. judo ja paini sekä hiihtolajit) on jätettävä hakemuksensa 31.8.2022 mennessä. Valintakokeet järjestetään Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä 28.-29.9. ja 3.-5.10.2022 sekä hiihtolajien osalta 7.10.2022 Vuokatin urheiluopistolla.

HUOM! Tanssiurheilu kuuluu kesälajien joukkoon, mutta kilpailukauden ja varusmiespalveluksen parhaan mahdollisen yhteensovittamisen takia tanssiurheilijat kulkevat talvilajien mukana, eli tässä elokuun haussa. (Lue myös: https://www.dancesport.fi/2019/03/29/hogdal-ja-palin-kotiutuivat-urheilukoulusta-pokaalien-kera/)

Hakulomakkeita erikoisjoukkoihin saa internet-sivuilta (inkki avautuu toisella verkkosivustolla: www.puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet), aluetoimistoista ja Urheilukoululta. Hakea voi myös sähköisesti toisella verkkosivustolla: https://asiointi.puolustusvoimat.fi. Mikäli asevelvollinen aikoo hakeutua suorittamaan varusmiespalvelustaan Urheilukoulussa, hänen olisi hyvä tuoda asia esille jo kutsunnoissa, jotta asia voitaisiin huomioida palveluspaikkaa ja palvelukseen astumisaikaa määrättäessä.

Tiedustelut:
Valmennuspäällikkö
0299 421815

Osoite:
Kaartin jääkärirykmentti / Urheilukoulu
PL 6, 00861 Helsinki

“Epäonnistuminen on tapahtuma, ei ihminen” – Hatsolon World Games ei mennytkään suunnitellusti

JULKAISTU: 22.7.2022, KATEGORIAT: Yleinen

Kansainvälinen huippu-urheilun suurtapahtuma The World Games tuli päätökseensä viime viikonloppuna Yhdysvaltain Birminghamissa (7.-17.7). Breikkaus oli ensimmäistä kertaa mukana tässä maailmanluokan tapahtumassa, jossa suomalaisväriä kisaan toi Johannes “Hatsolo” Hattunen. Kirjoitimme ennen World Gamesia ennakkojutun kisoihin liittyen sekä tutustuimme tarinaan Hatsolon takana. Voit lukea artikkelin tästä.

Vuoden 2022 World Gamesiin raivasi tiensä 16 maailman parasta miesbreikkaajaa, jotka jokainen battlasivat kolmea eri kanssakilpailijaa vastaan kilpailun alkusarjassa. Alunperin alkusarja oli tarkoitus kisata lauantaina 9.7., mutta huonojen sääolosuhteiden takia kilpailua jouduttiin lykkäämään seuraavalle päivälle. Hatsoloa vastaan kisasivat alkusarjassa Kazakstanin Amir Zakirov, Kanadan Philip Kim sekä Espanjan Juan de la Torre Sanchez. Breikkauksen mestaruuden miesten soolosarjassa vei lopulta samaisena sunnuntaina yhdysvaltalainen Victor Bernudez Montalvo.

Hatsolo hävisi jokaisen kierroksensa alkusarjassa numeroin 0-2 sekä hän kerrytti kolmen kierroksensa aikana vain yhden tuomariäänen (Zakirovia vastaan). Hän sijoittui tällä tuloksella sijalle 16. Tulokset tuomariäänien saattelemina olivat erityisen murskaavat ja yllättävät, mikä totta kai herätti kysymyksen: mitä kisoissa on oikein tapahtunut?

Hatsolon taidonnäytettä.

Hatsolo avautui toissa päivänä sosiaalisessa mediassaan epäonnisesta World Games -kisamatkastaan. Hän oli sairastunut pahasti pari päivää ennen kilpailuaan, mutta sai kammettua itsensä lopulta lavalle kilpailemaan. Hatsolo kertoo, että hänellä on aiemmin ollut positiivisia kokemuksia nousemisesta kisalavoille viime hetken vastoinkäymisistä, mutta tällä kertaa sama saaga ei kuitenkaan saanut jatkoa.

“Vaikka olinkin pettynyt suoritukseeni, se oli silti ainutlaatuinen kokemus. Oli epätodellista olla paikalla kaikkien tanssijoiden kanssa ja nähdä kaikkien taistelevan mitaleista ja edustavan maitaan”, kiteyttää Hatsolo kisamatkansa.

Hatsolon kisat jatkuvat seuraavaksi kohti olympiakarsintoja.

World Gamesien tulokset miesten breikkausesta löydät osoitteesta: https://twg2022.com/results/

Olympiapäivä valtaa Helsingin Olympiastadionin 20.7.2022 – myös breikkaus mukana

JULKAISTU: 14.7.2022, KATEGORIAT: Yleinen

Yksi päivä, 20 lajia, 0 euroa

Breikkaus mukana Olympiapäivässä!

Suomen Olympiakomitea järjestää Olympiapäivän Helsingin Olympiastadionilla ensi keskiviikkona 20.7. klo 10–17. Olympiapäivä on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, joka antaa yleisölle mahdollisuuden löytää kipinä uuteen liikuntaharrastukseen. Olympiapäivä on samalla Helsingin olympialaisten 70-vuotisjuhlien päätapahtuma.

Olympiapäivänä Stadionin ympäristö täyttyy lajipisteistä, joissa eri urheilulajien osaajat opastavat kokeilemaan lajeja. Olympiastadionin aukiolla pääportin edustalla on Street-alue, jossa voi kokeilla tuoreita olympialajeja, kuten skeittausta ja katukorista. Street-alueella pääsee myös testaamaan frisbeegolfia, hiihtoa ja luistelua rullasuksilla ja -luistimilla sekä temppuilemaan pallon kanssa katufutiksen hengessä.

Olympiastadionin sisäpuolen Sport-alueella voi kokeilla ja seurata muun muassa yleisurheilua, salibandyä, suunnistusta, nyrkkeilyä, judoa ja painia, soutua ja melontaa, keilailua, cheerleadingiä, voimistelua ja ampumaurheilua. Sport-alueella nähdään myös Pariisin 2024 kesäolympialaisissa debytoivan tanssilajin, breakingin, esityksiä tasatunnein.

Olympiapäivä yhdistää historiaa ja nykypäivää

Lajipisteiden lisäksi Olympiastadionin miljöössä voi heittäytyä suomalaisen olympiahistorian vietäväksi. Upea, huippumoderni Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahto kutsuu Olympiapäivän tapahtumavieraat maksutta näyttelyihinsä, jotka esittelevät Helsingin kisoja laajasti ja monipuolisesti. Interaktiivisen älyseinän avulla voi tutustua esimerkiksi olympialaiset kokeneiden henkilöiden tarinoihin ja näyttäviin 3D-esineisiin. Lisäksi tarjolla on koko perheen soihtutyöpaja klo 10–17 ja Helsingin olympiakesä 1952 valokuvina -esitys.

Olympiapäivä tarjoaa oivan tilaisuuden tavata sekä entisiä että nykyisiä huippu-urheilijoita. Tapahtumassa ovat mukana muun muassa olympiavoittaja Sami Jauhojärvi, Susijengin Sasu Salin sekä soudun olympiamitalistit Sanna Sten ja Minna Nieminen.

Sporttisen kesäpäivän kruunaa pulahdus Uimastadionilla, jonne Olympiapäivän osallistujilla on ilmainen pääsy päivän aikana. Uimastadion valmistui alun perin Helsingin vuoden 1940 olympialaisten kilpa-areenaksi.

Kutsumme erityisellä lämmöllä kaikkia vuoden 1952 kisoihin osallistuneita vapaaehtoistyöntekijöitä mukaan muistelemaan 70 vuoden takaisia kisakokemuksia ja nauttimaan olympiapäivän tunnelmasta uudistetulla Olympiastadionilla.

Löydät Olympiapäivän ohjelman, aluekartan sekä muut lisätiedot osoitteesta: www.olympiapaiva.fi

 

Hatsolo kilpailee viikonloppuna World Gamesissa – tutustu tarinaan breikkarin takana

JULKAISTU: 6.7.2022, KATEGORIAT: Breaking

Johannes Hattunen, 37, tunnetummin Hatsolo, lähtee tällä viikolla edustamaan Suomea Yhdysvaltojen Birminghamissa järjestettävään The World Games -tapahtumaan (7.-17.7). The World Games on neljän vuoden välein järjestettävä huippu-urheilun suurtapahtuma, jossa kilpaillaan useissa eri lajeissa. Hatsolo edustaa Suomea breikkauksessa, joka on ensimmäistä kertaa mukana kisoissa.

Kuva: Johanna Rontu

Vuoden 2022 World Gamesiin otettiin breikkauksessa mukaan ainoastaan maailman 32 parasta breikkaajaa – 16 naista ja 16 miestä. Tämän vuoksi jo karsinta itse kisoihin on ollut armotonta. Hatsolo kisaa alkuerässä tämän viikon lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 3.55-5.15 Suomen aikaa (lauantaina 9.7. klo 19.55-21.15 paikallista aikaa). Heti seuraavana päivänä on ohjelmassa jatkokilpailut aina neljännesfinaalista finaaliin. Kisoja voi seurata World Gamesin nettisivuilta, josta löytyy myös aikataulut, tulokset ja muut lisätiedot. Liveseuranta myös olympics.com-sivustolta (linkki artikkelin lopussa).

Pienistä alkuvuoden nilkka- ja polvivaivoista huolimatta Hatsolon valmistautuminen World Gamesiin on mennyt mallikkaasti. Syksyllä menestystä tuli hienosti kansainvälisellä rintamalla, kun hän nappasi mukaansa syksyn EM-kisoista pronssia. Keväällä hän kisasi ainoastaan Italiassa, jossa voitti hopeaa. Hatsolo on lähdössä innoissaan kohti kisoja. “Muistan, kun sillon junnuna pelannut Commodore 64:lla World Games -peliä ja sit sinne pääsee. Ei breikkikään oo aiemmin tossa ollut ja se on kummiskin kansainvälisen Olympiakomitean kakkoskisa. Siistii päästä sinne!” toteaa Hatsolo.

Viikonlopun World Games -lavalla ei ole kuitenkaan luvassa sitä tuttua ”Hatsoloa”, koska Hatsolo on pyrkinyt määrätietoisesti uudistumaan ja luomaan kevään aikana uutta.  Hän on muuttanut suhdettaan musiikkiin ja pyrkii nyt olemaan aiempaa aktiivisempi toimija luoden kehollaan erilaisia rytmejä sen sijaan, että vain kuuntelisi musiikkia. Hän kokeekin mielenkiintoiseksi sen, ettei ole ehtinyt oikein vetää uusia juttujaan missään ennen World Gamesia. “Nähdään World Gamesissa sitten miten toimii”, Hatsolo myhäilee.

Hatsolo ei ole luonut itselleen sijoitustavoitteita World Gamesiin, vaan aikoo totuttuun tyyliinsä kilpailla rennosti uskoen omaan juttuunsa ja katsoa, mihin se vie. Pitkän ja onnistuneen uransa ansiosta Hatsolo kokee nykypäivänä pystyvänsä kisaamaan, tanssimaan ja treenaamaan rennosti sekä myös kokeilemaan ennakkoluulottomasti uudenlaista tyyliään World Gamesin kaltaisella isolla lavalla. Hänestä on mahtavaa, että  on voinut palata takaisin siihen lapsenomaiseen iloon ja nautintoon, mistä hänen koko uransa on lähtenyt liikkeelle.

Koulun discosta maailman huipulle

Hatsolo on breikannut aktiivisesti jo vuodesta 1998 lähtien ja vakiinnuttanut paikkansa breikkiskenessä maailman parhaiden joukossa “White Gorillana”. Breikkikärpänen puri jyväskyläläistä Hatsoloa ensimmäisen kerran, kun hän uskaltautui osallistumaan 8.-luokkalaisena yläasteen discoon. Discossa hän huomasi, kuinka illan aikana breikkirinkiin osallistuneet pystyivät vakuuttamaan muut discossa olevat pelkällä elekielellään. Ajatus siitä, että on mahdollista pystyä ilmaisemaan itseään vahvasti ilman verbaalisuutta, innoitti Hatsoloa hakeutumaan ensimmäiselle breikkitunnilleen.

Breikkauksesta tulikin Hatsololle kieli, jolla hän on pystynyt voimakkaasti ilmaisemaan itseään sekä koettelemaan rajojaan. Breikkaus on myös antanut Hatsololle mahdollisuuden oppia kohtaamaan pettymyksiä, murtautumaan kuorestaan sekä reflektoimaan sitä, kuka on, uudelleen ja uudelleen. Näiden lisäksi breikkaus on tuonut paljon mahtavia kokemuksia sekä elinikäisiä ystäviä. 

Lajin koukuttavuus sekä Hatsolon sisäinen motivaatio harjoitella itsenäisesti ja luoda innovatiivisesti omannäköisiä, uusia juttuja ovat niitä asioita, jotka ovat lopulta vieneet hänet tähän pisteeseen – aikansa kovimpaan breikkikilpailuun. Pitkän breikkiuransa rinnalla Hatsolo on ehtinyt luoda uraa muillakin tavoin. Hän on pystynyt ammentamaan breikkauksesta oppimiaan taitoja myös yrittäjänä. Hatsololla on nykyään oma kuntosaliketju ja tanssikoulu, joiden lisäksi hän toimii motivaatiopuhujana ja on kirjoittanut kirjan “Elämä breikkarin silmin”.

Hatsolo oli jo ehtinyt jättää suuremmat breikkiareenat, kunnes tuli tieto breikkauksen olympiastatuksesta. Silloin Hatsolo päätti ottaa vielä kerran selvää siitä, mihin hän voi pystyä breikkauksen saralla. Siksi Hatsolo palasi viime vuonna takaisin kilpailulavoille ja fokusoitui täysin breikkaukseen. World Games on nyt ensimmäinen kovan luokan etappi, jonka jälkeen Hatsolo tähtää tosissaan olympiapaikkaan Pariisin 2024 olympialaisissa. Hän aikoo laittaa kaiken likoon olympialaisiin, joiden karsinnat alkavat World Gamesin jälkeen heinäkuussa.

Kipinästä roihuksi – usko siihen, mitä teet

Hatsolo muistelee hymyssä suin teini-iässä syntynyttä palavaa kipinää breikkausta kohtaan, johon hän on taas päässyt kiinni. Hän oli teini-iässä opinto-ohjaajalleen painottanut sitä, kuinka hän haluaa olla breikkari, ja maailman paras sellainen. Matkalle on osunut useita, jotka ovat kyseenalaistaneet Hatsolon elämänvalintaa breikkarina, mutta nyt parinkymmenen vuoden jälkeen on käynyt selväksi, kuinka usko omaan tekemiseen on kantanut elämässä.

Kaikkein tärkeintä on Hatsolon mukaan uskoa omaan juttuunsa, olipa kyseessä mikä tahansa asia. Hän haluaakin tuoda omaa tarinaansa esille, jotta muutkin uskaltaisivat uskoa itseensä ja olla lannistumatta. “Uskominen tarkoittaa sitä, että vaikka maailma ei olisi vielä valmis, ei ole tietoakaan mistään olympialaisista, niin sä silti teet ne kaikki vuodet sitä juttua ja ehkä sitten oman panoksensa ansiosta maailma muuttuu. Se vaatii uskoa ja se tapahtuu kaikkien niiden vuosien aikana, vaikka olisi aikoja, jolloin kukaan muu ei usko sun juttuun. Luota omaan juttuusi – se mitataan vuosien jälkeen.”

Hatsolo kannustaakin kaikkia seuraamaan World Gamesia, sillä koskaan ei voi tietää, mistä kipinä uuteen harrastukseen voi syntyä. “Siellä on paljon erilaisia mageita lajeja ja maailman parhaat siellä. Sieltä voi ehkä löytyä semmonen [laji], joka kiinnostaa ja koukuttaa mukaan. Helpoin tapa innostua on nähdä tosi taitavia tyyppejä tekemässä sitä juttua. Ehkä siitä voi saada jonkun kipinän, et hei tota mä haluun kokeilla ja sit se voikin olla elämänmittainen matka.”

Seuraa Hatsolon World Games -kilpailua livenä osoitteesta: https://olympics.com/en/sport-events/the-world-games-2022-birmingham/ tai theworldgames.com.

Kannustetaan hymypoika voittoon!

 

Vakio- ja latinalaistanssien Pohjois-Euroopan mestaruuskilpailut Helsinkiin 4.9.2022

Kisajuliste GP ja NEC 2022Vakio- ja latinalaistanssien kymmenen Pohjois-Euroopan maan yhteishanke, the Northern European Championships (NEC) rantautuu Helsinkiin sunnuntaina 4.9.2022. Syyskauden avaavien GP-kilpailujen perään Pasilan Urheiluhallissa järjestettävä kilpailupäivä sisältää avoimet juniorien, nuorison, aikuisten, seniorien sekä ammattilaisten vakio- ja latinalaistanssikilpailut.

Vuodesta 2005 käynnissä olevan kilpailukiertueen taustalla on ollut ajatus saada naapuri- ja lähimaiden pareja kansainväliselle kilpalattialle matalalla kynnyksellä ja pienillä matkustustarpeilla, ja kerätä helposti kansainvälistä kilpailukokemusta maailman parhaiden parien joukossa.

Kilpailutapahtuman järjestämisvuoro kiertää hankkeen maiden keskuudessa. Suomen järjestämisvuoro aikaistui Viron, Ruotsin ja viimeisimpänä kesäkuun puolivälissä Tanskan ilmoitettua käytännön vaikeuksista järjestää kilpailut siten, että päällekkäisyys kansainvälisten MM- tai EM-kilpailujen kanssa olisi vältetty. Logistisesti parhaiten Helsinkiin sopiva kilpailutapahtuma varmistui juhannuksen aikaan Urheiluhallin varauksen varmistuttua myös sunnuntaipäivälle.

Edellisen kerran vakio- ja latinalaistanssien Pohjois-Euroopan mestaruuksista kilpailtiin Suomessa vuonna 2014, tuolloin Töölön Kisahallissa.

Hankkeessa mukana olevat maat ovat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia, Liettua, Saksa ja Puola.

Kilpailuviikonlopun verkkosivusto ja NEC-ilmoittautuminen on juuri avattu osoitteessa (linkki avautuu toisella verkkosivustolla) www.nordicopen.fi. Sivustoa päivitetään lisätiedoilla jo kesän aikana.

Hyvää kesää! Toimisto suljettu 1. – 26.7.2022

JULKAISTU: 30.6.2022, KATEGORIAT: Seuratiedotteet

Henkilö niityllä kitara harteillaLiiton toimisto on suljettu kesällä 1.7. – 26.7. sekä tätä ennen ja tämän jälkeen edelleen perjantaisin.

Kesäkuun puolivälistä eteenpäin elokuun alkuun saakka pyydämme kaikissa liittoon tulevissa asioissa yhteydenotot ensisijaisesti osoitteeseen toimisto (ät) tanssiurheilu.fi. Huomioittehan, että viesteihin tai puheluihin ei reagoida vuosilomien ja toimiston kiinniolon aikana.

Huomioikaa lisäksi, että myös luottamushenkilöt liittohallituksessa ja lajijaoksissa lomailevat johonkin aikaan kesästä eivätkä ole jatkuvasti tavoitettavissa.

Laskujen toimittamiseen ohjeet löytyvät tästä.

Nautitaan elämän leppoisuudesta ja haetaan askelkuvioita jälleen heinäkuun lopussa!

Hyvää kesää!

Kurinpitovaliokunnan päätös 1-2022

JULKAISTU: 30.6.2022, KATEGORIAT: Yleinen

Tanssiurheiluliiton kurinpitovaliokunta on antanut kirjallisen varoituksen liiton jäsenyhdistykselle eettisten sääntöjen rikkomisesta.

Annettujen todistusten perusteella kurinpitovaliokunta totesi jäsenyhdistyksen rikkoneen eettisiä sääntöjä aikatauluttaessaan keskelle kilpailupäivää tuomaripalaverin. Kurinpitovaliokunta arvioi, että tuomaripalaverikäytännöllä ei ole tarkoitusta vaikuttaa kilpailun lopputulokseen suoraan tai epäsuoraan, mutta toteaa, että toiminta voi vaikuttaa lopputulokseen.

Kurinpitovaliokunta antoi jäsenyhdistykselle kilpailuja hallinnoivana organisaationa kurinpitomääräysten 3§ mukaisesti kirjallisen varoituksen.

Päätös on nähtävillä paikan päällä Tanssiurheiluliiton toimistossa.

VALKUT-hankkeella lisää valmennusosaamista tanssiurheiluseuroihin

Tanssiurheiluliitto on käynnistänyt VALKUT (Vetovoimaa ohjaajapolun alkuun tanssiurheilussa) -hankkeen, jolla tuotetaan lisää ohjaaja- ja valmennusosaamista tanssiurheiluseuroihin. Hanke on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää tukea lajiliittojen ohjaaja-valmentajakoulutuksen uudistamiseen ja tehostamiseen koronapandemian haitallisten seurausten korjaamiseksi lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnassa.

Koronaviruksen leviämistä ehkäisevien rajoitusten johdosta liikuntaa edistävien valtakunnallisten lajiliittojen ja urheiluseurojen toiminta ja sen kehittäminen on ollut haasteellista jo usean vuoden ajan. Harjoitus-, kilpailu- ja yleisötapahtumien järjestäminen on ollut keskeytyksissä tai rajattua.

Tanssiurheiluseurojen toiminta ja toimintaan osallistuvien määrä on vähentynyt oleellisesti. Erityisesti toiminnan järjestämisen ja siihen osallistumisen rajoitukset ovat tutkitusti vaikeuttaneet lapsille ja nuorille järjestettyä seuratoimintaa.

Koronarajoitusten päätyttyä lasten ja nuorten motivaatio palata harrastustoimintaan liittyy keskeisesti ohjaajien ja valmentajien toiminnan koettuun tasoon ja osaamiseen. Ohjaajien ja valmentajien toiminnan laatu ja pätevyys tehtävässään ovat keskeisimmät tekijät sille, miten suuri vetovoima sekä pysyvyys liikuntaharrastukseen syntyy, sanoo ministeri Petri Honkonen.

Huhti-toukokuun vaihteessa tehdyn seurakyselyn perusteella tanssiurheiluseuroja auttaisi eniten saamaan lapsia ja nuoria mukaan toimintaan ohjaajakoulutusten virtaviivaistaminen ja niiden hallinnon yksinkertaistaminen sekä osallistumismaksualennukset, toiminnassa mukana olevien ohjaajien ja valmentajien täydennyskouluttautuminen, matalan kynnyksen ja ei-kilpailuihin tähtäävien tanssiryhmien lisääminen alakouluikäisille tai sitä nuoremmille sekä aktiivisten ohjaajaresurssien löytäminen. Lisäksi korona-aikana on havaittu vaikeuksia löytää myös nuorten kilparyhmille ammattimaista valmentajaa.

Näihin tarpeisiin vastatakseen 1.6.2022 käynnistyneen VALKUT-hankkeen pääsäännöllinen kohderyhmä on Suomen Tanssiurheiluliitto ry:n jäsenseurat, jotka tarvitsevat tukea uusien ohjaajien ja valmentajien kouluttamiseen. Toisena kohderyhmänä hankkeessa toimivat uudet ohjaaja- ja valmentajakoulutuksiin osallistuvat opiskelijat, joihin toimenpiteet kohdistuvat.

Hankkeen päätavoite on saada tanssiurheiluseuroihin ympäri Suomen omia ohjaajia ja valmentajia lasten ja nuorten toiminnan elvyttämiseksi seuratoiminnassa, sekä sitoutumaan jatkamaan kouluttautumista opintokokonaisuuden loppuun saakka uudistamalla koulutussisältöjä ja tarjontaa paremmin maantieteellisesti saavutettavaksi. Lisäksi osaamisen ja motivaation vahvistamisen keinoin kasvatetaan ja sitoutetaan ohjaajat ja valmentajat seuratoimijoiksi.

Hankkeella halutaan madaltaa jäsenseurojen kynnystä kouluttaa seuraan omia, päteviä ohjaajia ja valmentajia etenkin lasten ja nuorten ryhmien vetäjiksi. Hankkeella on tarkoitus lisätä ja muokata tarjontaa siten, että pienemmilläkin tanssiurheiluseuroilla on taloudellisesti mahdollista kouluttaa omaan seuraan oma ohjaaja/valmentaja. Lisäksi on tarkoitus uudistaa sisältöjä siten, että lähiopintojen tarve vähenee ja koulutukset on suurimmalta osin mahdollista toteuttaa liiton verkko-oppimisympäristössä omaan tahtiin tai tietyiltä osin aikataulutettuina. Sisältöjen uudistaminen ohjaa myös toisilta oppimisen suuntaan, vertaistuen saamiseen ja ohjaaja- ja valmentajaverkoston luontiin. Tämä vahvistaa myös ohjaajien ja valmentajien motivaatiota ja valmiuksia ohjata lasten ja nuorten ryhmiä itsenäisesti omassa seurassaan.

Hankkeen päämäärä on lisätä ohjaajia ja valmentajia sekä valmentajien lajikohtaisiin opintokokonaisuuksien aloituskoulutuksiin (vakio- ja latinalaistanssien ja rock’n’swing -tanssien Seuraohjaajakoulutus 1) että matalan kynnyksen harrastetanssien ohjaajien peruskoulutuksiin (Bailatino Kids- ja lastentanssiohjaajan peruskoulutukset). Hankkeeseen sisällytettäviä koulutustapahtumia on kalenteroitu jo elokuulle ja vuodenvaihteeseen, tunnistat ne maininnalla VALKUT -hankkeesta.

Hankkeen koulutuksista valmistuneet ohjaajat kutsutaan kevätkaudella toisilta oppimista ja toisille jakamista sekä motivaation vahvistamista tukeviin ideapäiviin, jossa luodaan ohjaajien yhteisöllisyyttä ja mentorointisuhteita.

Hankeaika on 1.6.2022 – 31.12.2023 ja hanketta arvioidaan kehittävän arvioinnin menetelmillä.