Breaking

Breikkaaminen (kutsutaan myös nimillä ”breaking”, ”b-boying” ja ”b-girling”, ”breakdance”) on hip hop -kulttuurin akrobaattinen, tanssillinen ja liikkeeseen perustuva muoto. Se on katutanssia, jolle on ominaista painoarvon asettaminen tanssijan omalle tyylille ja tulkinnalle.

Breikkaaminen syntyi 1970-luvulla New Yorkissa, jossa se sai vaikutteita monista tanssityyleistä ja ensimmäisistä DJ-artisteista. Ympäröivässä yhteiskunnassa vallitsi eriarvoisuus yhteiskuntaluokkien välillä ja nuorten jengien väliset konfliktit olivat yleisiä. Breikin ja hiphopin syntytarina on osuvasti kiteytetty sloganiin: “Something out of nothing”.

Suomeen breikkaaminen rantautui 1980-luvun alkupuolella. Nykyään breikkaamista harrastetaan eri puolilla Suomea monien breikkareiden ja toimijoiden ansiosta. Tanssikoulut useissa kaupungeissa tarjoavat breikkitunteja harrastajille. Lisäksi joidenkin kaupunkien ja kuntien nuorisotoimi tarjoaa mahdollisuuksia tutustua tanssiin ja harjoitella.

Vuosikymmenten aikana breikki on kehittynyt globaaliksi ilmiöksi, joka yhdistää kulttuureita, ihmisiä ja osaamista ympäri maailmaa. Yhteisöllisenä, kansainvälisenä, tasa-arvoisena ja syrjintää vastustavana kulttuurina breikkaaminen ja hip hop luovat harrastajilleen turvallisen ympäristön liikkua, kokea uutta sekä ilmaista itseään. Vuonna 2020 breikkaaminen on vahvasti ehdolla uudeksi lajiksi Pariisin olympialaisiin 2024.

Lisätietoa: https://breikkiliitto.fi/

Breaking oli kilpailulajina Nuorten Olympialaisissa 6.-18.10.2018 Argentiinan Buenos Airesissa. Lue lisää: IOC:n sivusto YOG2018
Breaking MM-kilpailut Kiinan Nanjingissa 23.6.2019. Lue lisää: WDSF:n Live from Nanjing 2019 -blogi
Breaking MM-kilpailut Kiinan Nanjingissa 30.8.2020. Lue lisää: WDSF:n tiedote 16.1.2020
Breaking on kilpailulajina Nuorten Olympialaisissa 2022 Senegalin Dakarissa. Lue lisää: WDSF:n tiedote 4.12.2019
Pariisin esitys sisällyttää Breaking vuoden 2024 kesäolympialaisten kisaohjelmaan sai IOC Sessionin hyväksynnän. Lue lisää: WDSF:n tiedote 25.6.2019