Toiminnanjohtajan palsta 20/25

JULKAISTU: 14.5.2025, KATEGORIAT: Yleinen

Vaalea nainen katsoo kameraa.

Kevät on kiireistä aikaa niin seuroissa, liitossa kuin liiton sidosryhmissäkin. Olympiakomitea valmistelee kansallista urheilun strategiaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) toivoo, että heinäkuun alussa valtioneuvosto päättää liittojen yleisavustushaun muuttamisesta kaksivuotiseksi. Liikuntaneuvosto ja OKM julkaisivat vuoden 2024 LIITU-tutkimuksen tulokset.

Vuoden 2024 Pariisin olympialaisten heikko tulos aiheutti kuohuntaa suomalaisissa huippu-urheilupiireissä. Olympiakomiteaa syytettiin huonosti toimivasta organisaatiosta ja kyseenalaistettiin sen asema valtion huippu-urheilurahoituksen saajana. OKM teetti kattavan selvityksen huippu-urheilutoiminnan ja -rahoituksen järjestämisestä tulevaisuudessa. Saman vuoden syksyllä Olympiakomitean hallitus ja puheenjohtaja vaihtuivat. Uuden hallituksen tehtävänä on ollut koota lajiliittojen edustajista huippu-urheiluverkosto, joka yhdessä Olympiakomitean edustajien kanssa pohtii huippu-urheilun tulevaisuutta, toiminnan järjestämistä ja strategiaa.

Työn tuloksena on syntynyt esitys Suomalaisen urheilun strategiasta. Strategian tavoitteena on koota suomalainen urheiluyhteisö yhteen ja luoda perusta, jonka päälle eri toimijat, Olympiakomitea ja sen jäsenjärjestöt, rakentavat omat roolinsa ja vastuunsa. Tavoitteena on ajaa koko suomalaisen urheilun etua ja vahvistaa sen asemaa yhteiskunnassa. Olympiakomitea hahmottaa omaa rooliaan kolmiosaisena: urheilun asiantuntijana, yhteiskunnallisena vaikuttajana ja lisäarvoa tuottavana palveluntarjoajana. Yhdistäväksi tekijäksi nousee sana urheilu. Sen alle mahtuu kaikki: liikkumisen ilo, huippu-urheilu, seura-arki, yhteisö ja osallistuminen, hyvinvointi, toimintakyky ja unelmat. Sanassa sykkii suomalaisen yhteiskunnan tarve ja toivo liikkeestä, linjaa strategiatyöryhmä. Kaikki tällä hetkellä asuiasta saatavilla oleva tieto löytyy Olympiakomitean sivulta: Suomalaisen urheilun strategiaa rakennetaan – seuraa ja vaikuta | Olympiakomitea

OKM järjesti viime viikolla lajiliitoille infotilaisuuden, jossa käytiin läpi vuodelle 2025 myönnettyjen yleisavustusten myöntämisperusteet. Vuoden 2026 valtionavustusten leikkauksilta tultaneen välttymään – ainakin siinä mittakaavassa kuin vielä vuoden alussa pelättiin. Puoliväliriihessä hallitus päätti siirtää leikkaukset OKM:n muiden toimintasektoreiden piiriin, pois liikunnasta ja urheilusta. Merkittävimmät tulevat leikkaukset kohdistuvat liikuntapaikkarakentamiseen. Valtion liikuntajärjestöjen yleisavustusten saajia – lajiliitot, aluejärjestöt ja muut liikuntaa edistävät järjestöt – on kuultu hakujärjestelmän toimivuudesta. Yleinen toive on ollut, että haku voitaisiin muuttaa esimerkiksi kaksivuotiseksi. Asia etenee valtioneuvoston käsittelyyn heinäkuun alussa, ja OKM on muutoksen suhteen toiveikas. Infossa kerrottiin myös, että kaikki valtionavustushakemukset siirtyvät vaiheittain haeavustuksia.fi -palveluun. Siirtymä tapahtuu syksyllä 2025, jolloin kaikki valtionavustuksia koskeva hakutoiminta keskitetään kyseiseen järjestelmään.

Liikuntaneuvosto ja OKM julkaisivat viime viikolla vuoden 2024 LIITU-tutkimuksen tulokset. Julkaisutilaisuudessa edustajat esittelivät tutkimuksen tuloksia ja vastasivat osallistujien kysymyksiin. LIITU-tutkimuksella kartoitetaan 7–20-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä. Tutkimuksen toteuttavat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan Terveyden edistämisen tutkimuskeskus ja UKK-instituutti yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa.

Tulosten mukaan vain noin kolmannes osallistujista täyttää liikuntasuositukset. Heikoimmin suositukset täyttyivät lukiolaisilla – vain 19 % liikkui riittävästi. Pojat liikkuivat suositusten mukaan useammin kuin tytöt. Yleisimmät liikuntapaikat olivat kevyenliikenteenväylät sekä oma tai kavereiden piha. Myös luonto, metsät, sisäsalit ja jäähallit olivat yleisesti käytössä. Reippaan ja rasittavan liikkumisen määrä väheni ikäluokkien kasvaessa. Urheiluseuratoimintaan osallistui 55 % vastaajista. Yleisimmät esteet liikkumiselle olivat ohjauksen ja liikuntapaikkojen puute sekä liikunnan korkea hinta. Tutkimus löytyy osoitteesta: Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa 2024. Kannattaa käydä tutustumassa.

Lämpenevää kevättä odotellen,
Pirjo

 

Jos mieltäsi askarruttaa joku asia, ota rohkeasti yhteyttä

(050-4080 122 tai pirjo.koivula(a)dancesport.fi)